Steeds minder CO2-uitstoot door supermarkten


De supermarktbranche heeft ook in het jaar 2014 de doelstelling van 2% energiebesparing ruimschoots overtroffen, zo meldt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). De energiebesparing bedroeg bijna 3%. Van 1995 t/m 2014 heeft de supermarktbranche een totale efficiencyverbetering van 30,6
procentpunten gerealiseerd. Hiermee is 442 kton CO^2-emissie vermeden (gelijk aan de uitstoot van een file van 1350 km). Energiereductie is een van de speerpunten binnen het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) van het Vakcentrum. Deze supermarkten dragen dan ook een grote bijdrage in het verlagen
van de CO^2-uitstoot.

In 2010 is binnen de supermarktbranche afgesproken om de belasting van de branche op het milieu te verminderen met jaarlijks 2%. De productie, distributie en verkoop van levensmiddelen is energie-intensief. Energiebesparing en gebruik van duurzame energie zijn daarom een prioriteit voor
supermarkten, toeleveranciers en transporteurs. Binnen de branche hebben de supermarkten de ambitie uitgesproken om in 2020 20% energieverbetering te realiseren ten opzichte van 2010. Dit betekent dat de branche jaarlijks 2% moet besparen op energie. De afgelopen jaren is deze doelstelling
steeds gehaald. In 2014 leverde dit een energie efficiency-verbetering op van 2,9 procentpunt.

In 2014 kochten supermarkten 898.356 miljoen kWh aan duurzaam opgewekte elektriciteit in. Hiermee is het aandeel duurzaam ingekochte elektriciteit 57% van de totale elektriciteitsbehoefte in 2014. De branche loopt hiermee vooruit op de doelstelling om in 2020 ten minste gebruik te maken van
20% duurzaam geproduceerde energie.