Nieuw Energieloket geopend in provincie Groningen
Op 2 juli 2015 openen de Groninger gemeenten een nieuw digitaal Energieloket met telefonische helpdesk. www.energieloket-groningen.nl is het startpunt voor particuliere woningeigenaren met vragen over energiebesparing en -opwekking.
Op deze website kunnen zij een energiecheck doen en de zonatlas invullen plus informatie vinden over het energielabel, het isoleren van muren en daken en vloeren, zonnepanelen, HR++ glas, zonneboilers, duurzame verwarming en over subsidies en financiering en bedrijven in de regio.
Wat biedt het Energieloket?
* met de energiecheck zie je wat mensen met eenzelfde soort woning kwijt zijn aan hun energierekening, en weet je gelijk of je een lage of een hoge energierekening hebt.
* snel en gratis energieadvies op maat door online een QuickScan van je woning te doen.
* op de Zonatlas kijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen.
* informatie over energielabel, muurisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, HR++ glas, zonneboiler en duurzame verwarming.
* een overzicht van deskundige bedrijven in de buurt.
* handige checklijsten voor het aanvragen en beoordelen van offertes.
* informatie over subsidies.
* informatie over en hulp bij aanvragen van gunstige financiering van energiebesparende maatregelen.
* checklijsten voor het beoordelen van werkzaamheden.
* aanmelden voor de nieuwsbrief met informatie over subsidies of acties in de buurt.
* telefonische helpdesk voor alle overige vragen.
Waarom een Energieloket?
Inwoners geven gemiddeld een maandsalaris per jaar uit aan energie. En maar liefst een op de vijf huishoudens maakt zich zorgen over de energierekening. Veel woningeigenaren willen wel energiebesparende maatregelen nemen, maar weten vaak niet hoe en waar te beginnen. Zij zitten met vragen als:
Welke maatregelen lonen in mijn huis? Hoe zoek ik een goede aannemer uit? Hoe kom ik aan een energielabel? Hoe vraag ik subsidie of een lening aan? Het energieloket helpt met onafhankelijk advies over mogelijkheden, subsidies en financiering.
De Groninger gemeenten, Natuur en Milieufederatie Groningen, Bouwend Nederland, UNETO-VNI, KUUB, architectenbureau KAW, bedrijvenvereniging SLIM wonen met energie en provincie Groningen hebben samen het Energieloket Groningen ontwikkeld.
Energieakkoord
Het Energieloket Groningen is naar aanleiding van het landelijke Energieakkoord ontstaan. Doel van het SER Energieakkoord uit 2013 is om samen te werken aan meer energiebesparing, duurzame energieopwekking en werkgelegenheid. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het realiseren van deze
doelen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een programma gemaakt om gemeenten hierbij te ondersteunen. Met het programma voor particuliere woningeigenaren kunnen gemeenten deze inwoners helpen bij het nemen van maatregelen om hun woning te verduurzamen door energiebesparing en
energieopwekking.
Producten en diensten
* Pers
* Elektronisch Gemeenteblad
* Maandelijkse nieuwspagina
* Bekendmakingen
* Nieuwsbrief
* Gemeentegids