FNV KIEM: Cao-overleg grafici opnieuw stukgelopen

PERSBERICHT

FNV KIEM: Cao-overleg grafici opnieuw stukgelopen

Het overleg met de grafische werkgevers is vandaag definitief vastgelopen. De werkgevers blijven star vasthouden aan hun eis om per bedrijf loonafspraken te maken, buiten de vakbond om.

Dat meldt onderhandelaar Bernard van Iren van FNV KIEM vandaag na enkele uren onderhandelen. De bonden gaan een nieuw ultimatum sturen aan werkgeversorganisatie KVGO. Ook gaan ze opnieuw het land in om de leden te informeren en met ze te praten over acties.

Geen OR-lid

‘Ik ben uitermate teleurgesteld’ zegt Van Iren. ‘En ik weet zeker dat lang niet alle werkgevers het eens zijn met deze starre opstelling van de KVGO. Bovendien heb ik nog geen OR-lid ontmoet die van plan is om over loon te gaan onderhandelen. Die vinden ook: dat moet een zaak van de vakbond blijven.’

In een ultieme poging om de zaak vlot te trekken hebben de bonden vanochtend een eindbod op tafel gelegd met meer ruimte voor decentraal onderhandelen over loon, waarbij dan wel de bonden betrokken blijven.

Loonsverhoging

In ruil daarvoor vragen de bonden een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2014, 1,5 procent per 1 januari 2015 en een eenmalige uitkering van 300 euro per oktober 2015. Bovendien willen de bonden dat alle partijen alle overige voorstellen van tafel halen. De cao zou een looptijd moeten krijgen tot eind dit jaar.

Vorige week donderdag werd voor het eerst weer gepraat. Op 1 mei waren de besprekingen ook vastgelopen op decentrale loonafspraken. In de eerste weken van juni voerden de grafici op veel plaatsen actie, waaronder poortacties, informatiebijeenkomsten, werkonderbrekingen en een 24-uurstaking in Hoogeveen.

Een veel gehoord geluid onder zowel leden als niet-leden is dat ze niet meer begrijpen waar de werkgevers op uit zijn en dat ze bereid zijn een signaal af te geven.

Krantenuitgevers

Naar aanleiding van die acties lieten de krantenuitgevers (Persgroep, TMG, NDC en BDU) al weten dat ze het niet eens zijn met het decentraal loonbeleid van de KVGO.

Ook in veel andere sectoren zijn de cao’s vastgelopen en komen werknemers in actie voor een fatsoenlijke loonsverhoging en banen met meer zekerheid. Zoals bij de douane, in gevangenissen, bij de ambulances, de politie en sociale werkplaatsen.