Er is brand in de duinen! Wat nu?


De natuur is prachtig, maar ook erg kwetsbaar. In droge periodes is de kans op brand in een bos- of duingebied groter dan je denkt. Geholpen door de wind kan vuur zich razendsnel verspreiden, via het gras of boomkruinen.

Zo kan een klein vuurtje al snel uitgroeien tot een allesverwoestende brand. Het grootste gevaar bij een natuurbrand is dat je ingesloten raakt door het vuur en je niet meer weg kunt. Let daarom altijd goed op als je in de natuur wandelt en reageer direct als je ergens brand ontdekt.



Samen houden we Zeeland veilig!


Wat doe je als je een brand ziet?

. Blijf kalm;

. Bel 112 en geef de locatie zo goed mogelijk door;

. Probeer niet zelf de brand te blussen;

. Vlucht via gemarkeerde paden naar een veilige plaats. Een veilige plaats bij een natuurbrand is de openbare weg of de bebouwde kom. Help en verwijs ook anderen!

. Volg de instructies van de hulpdiensten (brandweer/politie) zodra ze er zijn.



Wat kun je doen om een bos- of duinbrand te voorkomen?

. Veroorzaak niet per ongeluk brand: gooi sigaretten en glas in een vuilnisbak of neem het mee naar huis, naar je vakantieverblijf of de camping;

. Wees voorzichtig met open vuur, zoals een vuurkorf of een barbecue. Open vuur maken mag alleen op de speciale picknick- en vuurplaatsen of met toestemming van de terreineigenaar op een verharde of zanderige ondergrond. Doe dit liever niet in droge periodes;

. Kijk uit met parkeren in lang gras. De onderkant van de auto is vaak warm en daardoor kan brand ontstaan;

. Houd altijd blusmiddelen bij de hand als je open vuur maakt, bijvoorbeeld een blusdeken, brandblusser of desnoods een emmer water.



Handig om aan te denken:

. Niet overal in de natuur heb je goed bereik met je mobiele telefoon. Rondom dorpen of bij grote wegen is vaak beter bereik;

. Blijf op wegen en paden lopen;

. Neem eventueel een kaart/GPS/wandel-app mee als je op pad gaat, zodat je je beter kunt orienteren;

. Als er ergens in Zeeland bijvoorbeeld een grote (natuur)brand woedt, een ongeval met gevaarlijke stoffen is of een groot verkeersongeval, dan staat de meest actuele informatie op de website www.ZeelandVeilig.nl. ZeelandVeilig is een initiatief van Veiligheidsregio Zeeland.