Philips: cao onderhandelingen
Philips: cao onderhandelingen
Geplaatst op 25 juni 2015
[IMG]
Na het toezenden van onze cao wijzigingsvoorstellen aan de directie van Philips hebben wij met hen inmiddels een aantal keren cao overleg gevoerd.
In eerste instantie begon het overleg in informele sfeer om de juiste werkwijze en belangrijkste thema's met elkaar vast te stellen. Hieruit kwamen de volgende onderwerpen naar voren: Beloning, Flexibiliteit, Duurzame inzetbaarheid/ouderenbeleid. Per thema hebben de partijen de eigen
voorstellen toegelicht en de toepassingsmogelijkheden bij Philips verkend.
Hieronder geef ik de reactie weer van de werkgever op de voorstellen van De Unie.
Beloning
De Unie: 3% afhankelijk van de looptijd van de nieuwe cao
Philips: nog geen concreet tegenvoorstel, wil eerst uitsluitsel over de andere onderwerpen. Er is geen behoefte om de huidige systematiek van variabele salarissen te wijzigen.
Looptijd van de cao
De Unie: 1 jaar maar een langere periode is wel bespreekbaar
Philips: 2 jaar vanwege de te verwachten grote wijzigingen (splitsing) van de organisatie
Persoonlijk opleidingsbudget
De Unie: 15% van het bruto maandsalaris per jaar opbouwen tot max 50% van het maandsalaris en dit inzetten voor interne en/of externe scholing.
Philips: er zijn hiervoor al voldoende mogelijkheden, via de huidige e-miles en het nieuwe investeringsfonds.
Mantelzorg
De Unie: concrete richtlijnen en spelregels in de cao opnemen en dit verankeren in functioneringsgesprekken. De Unie wil een projectvoorstel hiervoor indienen gebaseerd op de uitkomst van een behoefte bepalende enquete onder de medewerkers van Philips.
Philips: erkent dat dit wel een maatschappelijk dilemma is, maar het is toch geen herkenbaar probleem bij Philips. Desondanks bereid om via een enquete inzichtelijk te maken of dit toch een onderwerp is voor de medewerkers waaraan specifiek aandacht moet worden besteed.
Duurzame inzetbaarheid van de werknemers
De Unie: verplicht stellen van toekomstgesprek tussen iedere werknemer en zijn/haar leidinggevende over de toekomstige positie en rol van de medewerker over drie jaren binnen de organisatie. Wat hij of zij ter ondersteuning nodig heeft om dat te bereiken. Dus, werken aan perspectief. Stel
medewerkers in de gelegenheid in duo of triobanen en via deeltijdpensioen te kunnen blijven werken. Sturen op een aannamebeleid voor alle leeftijden en doe de uitgebreide gezondheidscheck elk jaar!
Philips: wil meewerken aan een samenhangend pakket van arbeidsvoorwaardelijke maatregelen gericht op het faciliteren van het langer doorwerken en vergroten van de flexibiliteit van de organisatie met een verantwoorde inzet van financiele middelen.
Opties:
* Ter bevordering van deeltijdwerken door oudere medewerkers stelt Philips voor, artikel 6.5. deeltijd voorafgaand aan pensioen: 80-80-100 regeling (80% werken 80% salaris en 100% pensioen) uit te breiden naar 5 jaar, met als eerste ingangsmoment 62 jaar.
* Gelijktijdig herzien van 60-90-120 maatregel; verdelen aantal uren over 5 jaar.
* Wijzigen "Pensioen In Zicht" cursus in een individueel traject `het managen van de latere carriere-fase' (mogelijk vanaf 60 jaar)
* Opheffen van leeftijdsgrens overwerkverplichting 50 jaar (art. 6.3.-4),
Art. 6.2. arbeidstijden regeling conform ATW
* Recht op 1 x per 3 jaar een sabbatical van 3 aaneengesloten maanden
* Herindelingsbeleid formaliseren bij (het accepteren van) een indeling in een lagere vakgroep, inkomensafbouwregeling in 2,5 jaar
* Verlaging overwerk toeslagen: op zaterdag van 75% naar 25%.
* Opheffen betaald verzuim (1 werkweek) bij 25 of 40 jarige jubileum
Behoud van kennis en ervaring
De Unie: stelt voor om de periode ( 6 maanden) van werk naar werk bemiddeling te verlengen tot 12 maanden. Dit vanwege de nieuwe wet Werk en Zekerheid vanaf juli 2015. Na 6 maanden is eenieder verplicht iedere vorm van arbeid te accepteren.
Philips: niet bereid om de huidige termijn van 6 maanden aan te passen.
Reparatie WW
De Unie: oprichten van een WW-fonds voor reparatie 3e WW jaar en/of ter voorkoming langdurige WW.
Philips: er dient eerst meer duidelijkheid te komen over de uitvoeringsmogelijkheden voor zo'n fonds alvorens afspraken kunnen worden gemaakt (reactie minister op brief STAR)
Bovenwettelijke afspraak over opbouw WW en loongerelateerde WGA inzet voor onderhandeling mits:
1. premie voor de uitkering 50/50
2. uitvoering door UWV
3. kosten van uitvoering 50/50
4. concrete afspraken over duurzame inzetbaarheid
5. uitzondering voor WGP
6. in de cao opnemen dat de afspraak over WW een looptijd heeft die altijd een jaar langer is dan de looptijd van de overige cao.
Alle andere onderwerpen die in onze voorstellen staan en die hier niet zijn vermeld zullen nog aan de orde komen tijdens de volgen cao onderhandelingen. Deze staat gepland voor 6 juli a.s.
Vragen?
Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Suat Koetloe
Informatie
Sectoren: Industrie en Handel
Geplaatst in: Actueel Nieuws