Dierenbescherming ziet niets in 'uitruil' jacht/deelname FBE's
Na het goed bestuderen van de tekst van het amendement en wat daarover is gezegd, komt de Dierenbescherming tot de conclusie dat ze het liefst ziet dat dit wijzigingsvoorstel in zijn geheel wordt ingetrokken.
Het beperken of het liefst stoppen van benuttingsjacht, bijvoorbeeld door de lijst met vrij te bejagen dieren naar nul te brengen, en het eventueel zitting nemen in een Faunabeheereenheid (FBE) om zo het belang van de dieren zwaarder mee te laten tellen, zijn voor de Dierenbescherming geen punten die onderling uit te ruilen zijn. Het is wat de organisatie betreft en/en en geen of/of. Daar komt bij dat het amendement zeer vaag is over de verbreding van de FBE's. Het zou gaan om "maatschappelijke organisaties die het doel behartigen van een duurzaam beheer van populaties van in het wild levende dieren [...]'', dat is wel erg ruim omschreven. Verder is nog onduidelijk hoe en of zo'n uitbreiding van de FBE's kan leiden tot meer aandacht voor dierenwelzijn en het toepassen van diervriendelijkere alternatieven voor het voorkomen van schade en overlast.
Door de aandacht dat bovengenoemde wijzigingsvoorstel heeft opgeeist is er bovendien nog maar weinig aandacht geweest voor andere dierenwelzijnsonderwerpen uit het wetsvoorstel. De Dierenbescherming maakt zich hier grote zorgen over en vreest dat de situatie van in het wild levende dieren er eerder op achteruit gaat dan vooruit. Zo dreigt jacht in natuurgebieden mogelijk te worden, komt er geen einde op het afschieten van zwerfkatten, komt geen einde aan 1-op-1 drukjacht op wilde zwijnen en komen er geen landelijke regels om vangst- en dodingsmiddelen vooraf gedegen te toetsen, maar wordt dit overgelaten aan provincies.
De Dierenbescherming heeft de leden van de Tweede Kamer laten weten het amendement een wassen neus te vinden en spreekt de wens uit dat het wijzigingsvoorstel in zijn geheel wordt ingetrokken.