Regios in beeld


Regios in beeld

16-06-2015

Hoe staat het ervoor in de Brabantse regio's als het gaat over werklocaties? Hoever zijn zij met de afspraken en visies die gemaakt worden over bedrijventerreinen, kantoren en detailhandel? U leest de stand van zaken per regio.

Nieuwe regionale afspraken bedrijventerreinen

Alle Brabantse Regio's werken hard aan de nieuwe afspraken over bedrijventerreinen. Naar aanleiding van de prognoses en het aanvullende kwalitatieve onderzoek maken de Brabantse regio's nieuwe afspraken over bedrijventerreinen. Vanuit de provincie is er een procesbegeleider aangeboden bij de
regio's. Nagenoeg alle regio's hebben hier gebruik van gemaakt. Het is de bedoeling dat er aan het eind van 2015 nieuwe afspraken zijn gemaakt over bedrijventerreinen.

Regionale detailhandelsvisies en -afspraken

* Regio Zuidoost-Brabant
De detailhandelsvisie is klaar in Zuidoost-Brabant, dit gaat eerst naar de raden en wordt in het RRO van december vastgesteld.
* Regio Midden-Brabant
Op het gebied van detailhandel is de visie voor Midden-Brabant klaar. Er zijn inmiddels ook al wat afspraken hierover opgesteld. In het RRO van juni/ juli wordt de kantorenvisie van Midden-Brabant vastgesteld.
* Regio West-Brabant
De visie op detailhandel in West-Brabant is al vastgesteld. In het RRO van juni/ juli wordt het uitvoeringsprogramma detailhandel en de kantorenvisie vastgesteld. Hierna kan de regio aan de slag om de detailhandelsplannen uit te voeren.

* Regio Noord-Oost Brabant
In het RRO van juni/ juli wordt de detailhandelsvisie voorlopig vastgesteld net als de concept-regionale afspraken rondom detailhandel.

Ladder voor duurzame verstedelijking

In 2014 en het begin van 2015 is door de provincie en Brabantse gemeenten samen de handreiking "Op weg naar duurzame verstedelijkingsafspraken" opgesteld. Hierin staan tips en handvatten om de onderbouwing van bestemmingsplannen voor stedelijke ontwikkelingen (woningbouw, bedrijventerreinen,
kantoren, detailhandel en andere voorzieningen) op een goede manier vorm te geven. De Handreiking wordt besproken in alle vier de RRO's, waarbij bekeken wordt wat er aan de huidige afspraken nog aangevuld moet worden om deze aan te laten sluiten bij de ladder van duurzame verstedelijking.

Meer informatie:
Noordoost en Zuidoost-Brabant: Manuel Groot-Zevert
Midden en West-Brabant: Mathilde Mollenhorst