Economische missie naar Nieuw-Zeeland en Australie met Simon Smits

Wilt u zakendoen in Nieuw-Zeeland en Australie? Ga dan van 12 t/m 23 juni mee met de economische missie onder leiding van Simon Smits, directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sectoren

Voor deze missie zijn de volgende kansrijke sectoren gedefinieerd die aansluiten bij de ontwikkelingen in Nieuw-Zeeland en Australie. Deze sectoren creeren mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven:

* agri & food (zuivel);

* tuinbouw & uitgangsmaterialen;

* water.

Deelname aan deze missie staat open voor bedrijven en kennisinstellingen uit deze sectoren.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland wordt vaak geroemd om de verpletterende schoonheid van de natuur - bekend uit de Tolkienfilms die er zijn opgenomen - en de hoge kwaliteit van leven. Minder bekend is dat het een van de gemakkelijkste en prettigste landen is om zaken te doen.

Nieuw-Zeeland is een sterk presterende en internationaal georienteerde markteconomie met een transparante zakencultuur. Bovendien biedt het land dankzij een aantal vrijhandelsverdragen uitstekende toegang tot verschillende Aziatische markten. Daarbij draagt ook de aanwezigheid van een grote Nederlandse gemeenschap bij aan de stabiele handelsbetrekkingen tussen Nieuw-Zeeland en Nederland.

Kansrijke sectoren

De explosief groeiende vraag naar Nieuw-Zeelandse landbouwproducten, inmiddels ruim 40% van de export, biedt nieuwe kansen voor Nederlandse bedrijven. Met name Nieuw-Zeelands veeteelt staat als gevolg van deze groei voor grote uitdagingen op het gebied van intensivering, milieu en watermanagement.

Daarnaast richt de Nieuw-Zeelandse economie zich momenteel op verschuivingen binnen de internationale productieketen; van de laagste niveaus (grondstoffen, primaire producten) naar niveaus waar sprake is van meer toegevoegde waarde. Deze ontwikkeling biedt kansen op het gebied van hoogwaardige productie, fund investment, ICT, infrastructuur en life science.

Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland.

Australie

Australie staat bekend als een politiek en economisch stabiel land. Het land kent 23 jaar onafgebroken economische groei. Deze groei is in belangrijke mate terug te voeren op de grote uitvoer van grondstoffen (kolen en ijzererts) naar China. De groeiprognose voor de komende 5 jaar is 3,5-5% per jaar.

Naast een sterke handelsrelatie met China, Indonesie en enkele andere exportmarkten in de Aziatisch-Pacifische regio heeft het land onlangs een aantal belangrijke vrijhandelsakkoorden afgesloten met Zuid-Korea, Japan en China. Mede hierdoor trekt Australie wereldwijd veel investeringen (inclusief kapitaal) aan. Nederland behoort tot de grootste investeerders in Australie.

Kansrijke sectoren

De Australische economie biedt volop kansen voor Nederlandse bedrijven. De bevolkingsgroei in Australie en Azie leidt tot een toenemende vraag naar investeringen in voorzieningen en infrastructuur. Australie is door zijn strategische ligging een belangrijke poort naar de sterk groeiende Aziatische regio. Nederlandse kennis en kunde zou vooral goed ingezet kunnen worden voor de sectoren Water, Agri & Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Australie.

Bedrijvenprogramma

Deze missie biedt u een unieke kans om kennis en ervaringen met Nederlandse, Nieuw-Zeelandse en Australische ondernemers uit te wisselen. Er is uitgebreid gelegenheid voor (collectieve) matchmaking met potentiele counterparts. Hierdoor hoeft u niet zelf op zoek naar potentiele zakenpartners.

Gedurende deze missie vindt een aantal collectieve activiteiten plaats waarbij de deelnemers geinformeerd worden over de ontwikkelingen op de betreffende markten. Tijdens Holland Trade Dinners, in aanwezigheid van de directeur-generaal en de Nederlandse ambassadeur en consul-generaal, bestaat de mogelijkheid uw bestaande zakelijke relaties uit te nodigen en nieuwe contacten te leggen. Voor de bedrijven worden verder zakelijke afspraken (matchmaking) gearrangeerd op basis van bedrijfsprofielen.

Ook kunt u aansluiten bij de officiele bezoeken van directeur-generaal Simon Smits. Zijn programma loopt voor een deel parallel aan het bedrijvenprogramma. In grote lijnen zal zijn programma bestaan uit:

* Nieuw-Zeeland: ontmoetingen met ministers voor handel en landbouw, parlement, Massey universiteit.

* Australie: ontmoetingen met federale ministers (voor handel en landbouw) in Canberra en ontmoetingen met staatsministers in Victoria (Melbourne) over een tweetal tuinbouwprojecten en Zuid-Australie (Adelaide). In Queensland (Brisbane) wordt ingezet op een ontmoeting met de nieuwe minister voor water en zullen gesprekken plaatsvinden over waterprojecten. In alle afzonderlijke steden wordt ruimschoots voorzien in matchmaking met potentiele (zaken)partners.

Deelname

De kosten van deelname aan de missie bedraagt EUR 950 per bedrijf (maximaal 2 deelnemers per bedrijf). Bij meer dan 2 deelnemers per bedrijf bedragen de meerkosten EUR 475 per extra deelnemer. Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

Het dienstenpakket dat u hiervoor wordt geboden omvat:

* deelname aan de (collectieve) programmaonderdelen;

* matchmaking;

* vermelding van uw bedrijfsprofiel in het missieboekje;

* collectief lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie tijdens het verblijf in Nieuw-Zeeland en Australie.

Een reisbureau is gevraagd een reisarrangement samen te stellen.

Aanmelden

De inschrijving voor deze missie sluit op 15 april 2015. Aanmelding is uitsluitend mogelijk via de 'aanmelden'-knop.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze economische missie kunt u contact opnemen met:

Fred van der Meer

T 088 602 11 20

E fred.vandermeer@rvo.nl

De organisatie van de missie is in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlandse economische netwerk in Wellington, Canberra en Sydney.