De 11 vragen aan Mirjam Hooman


Mirjam Hooman was een van de beste speelsters van Nederland. Nadat zij een aantal keer Nederlands kampioen werd en meerdere internationale successen behaalde, besloot zij om verder te gaan als coach. Tegenwoordig is ze werkzaam als bondscoach van de meisjes cadetten. In juli van dit jaar zal
zij samen met de meisjes cadetten naar de Europese Jeugdkampioenschappen in Bratislava gaan. Onlangs werd ook bekend dat Mirjam vanaf augustus met een jonge lichting spelers aan het werd gaat op Papendal. Een goede reden om haar een aantal (tafeltennis)vragen te stellen.

1. Kun je kort iets over jezelf vertellen?

"Mijn naam is Mirjam Hooman. Ik ben geboren in 1966. Ik woon in Houten, samen met Jozef Hooman en mijn 2 kinderen Kai en Kim. Mijn hobby's zijn: tafeltennis kijken, training geven en coachen, sporten in de sportschool, naar de sauna gaan en wandelen. "

2. Wat doe je in het dagelijks leven - naast je `werk' voor de NTTB?

"Ik sport 3 a 4 keer per week in de sportschool. Drink graag koffie met vriendinnen in koffiebarretjes in Houten en Utrecht. Daarnaast zorg ik ervoor dat het gezinsleven goed draaiend blijft."

3. Hoe ben je ooit bij tafeltennis terecht gekomen?

"Eigenlijk een beetje per toeval. Op 11-jarige leeftijd won ik een tafeltennissetje met een netje, batjes en een balletje bij een speeltuinspelletje. Thuis op de keukentafel speelde ik voor het eerst. Een half jaar later mocht ik lid worden van de club Litac uit mijn geboorteplaats
Lichtenvoorde."

4. Wat is precies jouw rol/functie binnen de NTTB?

"Ik ben jeugdbondscoach voor de meisjes cadetten. Daarnaast ga ik per augustus, samen met Elena Timina, training geven aan de nieuwe instromers van het CTO; 6 meiden in de leeftijd 14/15 jaar. Ook ga ik de jonge jeugd (onder 13 jaar) bij stages begeleiden."

5. Aan welke activiteiten heb je binnen het tafeltennis meegewerkt? Wat was je grootste succes?

"Zelf heb ik 17 jaar in het Nederlands team gespeeld. Bij de jeugd haalde ik, samen met Ellen Bakker, de finale van de landenwedstrijden van de Europese Jeugdkampioenschappen. Bij de senioren won ik op 23-jarige leeftijd het Europese Top 12 Toernooi in Den Bosch. Met Betttine Vriesekoop werden
we 2^de van Europa met de landenwedstrijden. Ik heb acht Europese Top 12 toernooien gespeeld en drie keer deelgenomen aan de Olympische Spelen."

6. Wat maakt het werken voor de NTTB voor jou zo leuk? Waar kijk je met het meeste plezier op terug?

"Het leukste van het werken voor de NTTB is dat je met tafeltennis bezig mag zijn. Ik vind het erg leuk om mijn ervaringen over te brengen op de jonge jeugd en hen een topsportmentaliteit bij te brengen."

7. Wie springt er in de tafeltenniswereld voor jou bovenuit op dit moment en waarom?

"De successen van Bettine Vriesekoop hebben mij erg gemotiveerd om ook de Europese Top te willen halen."

8. Naar wat voor tafeltennisevenement (nationaal of internationaal) kijk je uit? En waarom?

"Op dit moment kijk ik erg uit naar de Jeugd EK in Bratislava van 10-20 juli. Daar zal ik de meisjes cadetten coachen. Dit is het belangrijkste toernooi van het jaar voor de jeugd."

9. Wat is je favoriete quote/levenszin?

"Pluk de dag!

Willen is kunnen!

Geef nooit op!"

10. Hoe zie jij de NTTB in de toekomst?

"Ik hoop het niveau van onze jeugd in de toekomst aansluiting vindt bij de Europese Top. Mijn doel is om met het CTO de meisjeslijn op een hoger plan te krijgen en daarmee Europese topspeelsters op te leiden. Dit kost wel een aantal jaren. Ik hoop dat het NOC*NSF dit project volop blijft
steunen."

11. Welke vraag had je aan jezelf gesteld? En wat was je antwoord hierop geweest?

"Welke doelen heb je gesteld voor jezelf? Het antwoord hierop staat geschreven bij de vorige vraag..."