Alkmaarse Jeugdhulp is resultaatgericht en op maat - Gemeente Alkmaa..


12 JUNI 2015, ALKMAAR

Samenvatting

Hulp aan jongeren moet zoveel mogelijk worden `op maat' worden gegeven en worden ontdaan van procedures en regels. Dat staat in het Beleidskader Jeugdhulp 2015-2018 dat op dinsdag 16 juni door de Commissie Sociaal wordt besproken.

"Dit is de kans om de Jeugdhulp integraal, dichtbij onze inwoners, resultaatgericht en op maat te organiseren. Gebaseerd op de eigen kracht van gezinnen. Zodat alle kinderen gelukkig, gezond en veilig kunnen opgroeien", aldus wethouder Jeugdhulp Elly Konijn (D66).

Veiligheid voorop
Als jongeren hulp nodig hebben, moet die zo snel mogelijk worden geboden, maar dan wel op maat gesneden. Dat betekent dat er zoveel mogelijk wordt uitgegaan van de behoefte van de jongere op dat moment. "Deze hulp is zo licht als verantwoord en zo zwaar als moet", zo staat in het Beleidskader
te lezen. Voor die jeugdigen die het nodig hebben, blijven specialistische vormen van Jeugdhulp beschikbaar. De veiligheid van kinderen en jongeren staat voorop.

Wieken
In het beleidskader zijn de hoofdvormen van ondersteuning symbolisch weergegeven als de wieken van een molen. Zij geven de constante beweging weer die zich tussen de verschillende vormen van ondersteuning afspeelt.

Wiek 1 is de vorm die de gemeente al jaren biedt: de preventie ofwel het voorkomen van problemen. Hierop concentreren zich nog steeds veel activiteiten. In deze wiek vinden we onder andere de jeugdgezondheidszorg, de Centra voor Jeugd en Gezin, het jongerenwerk, de samenwerking met de scholen
en kinderopvangorganisaties, de huisartsen en de culturele en sportieve voorzieningen in de stad.

Wiek 2 is voor de jongeren die meer aandacht nodig hebben. Hierin treden vooral de Jeugd & Gezinscoaches op. Zij leveren het maatwerk waarmee de jongere weer terug op de rails wordt gezet.

In Wiek 3 is de groep jongeren opgenomen die meer specialistische zorg vereist. Denk daarbij aan jongeren die bijvoorbeeld zijn mishandeld.

Grenzen
Een jongere wordt geacht om op zijn 18^e zelfstandig en zelfredzaam te kunnen leven en werken. Bij jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking lukt dit niet. Zij krijgen daarna nog ondersteuning vanuit de Wmo of vanuit de Participatiewet.

Het uitgangspunt is dat de overgang tussen deze domeinen soepel verloopt. In het oude stelsel was de grens tussen 18min en 18plus `hard'. Dat betekende in de praktijk dat aan jongeren van bijna 18 jaar niet altijd adequate Jeugdhulp werd geboden, omdat trajecten niet meer ingezet mochten
worden of vroegtijdig werden afgebroken. Alkmaar laat deze harde grens van 18 jaar los, wanneer dat noodzakelijk is. Zo wordt een soepele overgang van Jeugdhulp naar bijvoorbeeld Wmo bevorderd en krijgt de jongere toch de hulp die nodig is.

0 0 0

Citaten

"Dit is de kans om de Jeugdhulp integraal, dichtbij onze inwoners, resultaatgericht en op maat te organiseren. Gebaseerd op de eigen kracht van gezinnen. Zodat alle kinderen gelukkig, gezond en veilig kunnen opgroeien." Wethouder Elly Konijn (D66)

Woordvoerder

* Default avatar2

Perstelefoon:

(072) 548 95 55