Bevolkingsonderzoek voor vrouwen uit Amsterdam-Noord in Landsmeer

Op dit moment worden vrouwen uit Amsterdam-Noord onderzocht op borstkanker in het mobiele onderzoekscentrum bij het BovenIJ ziekenhuis. Vanaf 5 juni 2015 worden vrouwen uit Amsterdam-Noord echter uitgenodigd in Landsmeer: op het Raadhuisplein naast het gemeentehuis, Raadhuisstraat 1, 1121 XC Landsmeer.

De reden dat vrouwen uit Amsterdam-Noord worden uitgenodigd in Landsmeer is dat bij het BovenIJ ziekenhuis werkzaamheden worden uitgevoerd. Hierdoor kan het mobiele onderzoekscentrum niet langer bij dit ziekenhuis staan. Helaas is het niet mogelijk om op korte termijn een vervangende standplaats in de buurt te vinden. Bevolkingsonderzoek Midden-West is verplicht om het bevolkingsonderzoek borstkanker eens in de 2 jaar aan te bieden. Om die termijn aan te houden, nodigen we deze vrouwen nu in Landsmeer uit. Het gaat om ongeveer 2.700 vrouwen die een uitnodiging ontvangen van Bevolkingsonderzoek Midden-West.

De gegevens van de vrouwen ontvangt Bevolkingsonderzoek Midden-West automatisch van de gemeente. Gedurende de onderzoeksperiode ontvangen alle vrouwen die tot de doelgroep behoren een uitnodiging. De uitnodigingen worden 4 weken van tevoren verzonden per straat of wijk aan de hand van de postcode. Afhankelijk van de duur van de onderzoeksperiode kan het daarom enige tijd duren voordat alle vrouwen een uitnodiging hebben ontvangen.

Wat houdt het onderzoek in?

Het borstonderzoek wordt georganiseerd door Bevolkingsonderzoek Midden-West. Vrouwen krijgen het onderzoek gratis aangeboden. Het wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide radiodiagnostisch laboranten en duurt ongeveer 20 minuten. Alle vrouwen krijgen binnen 14 dagen schriftelijk bericht van de uitslag van het onderzoek. Van elke 1.000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Het screeningsonderzoek kan namelijk te beperkt zijn om borstkanker uit te sluiten. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

Betere genezingskansen

Borstkanker is een groot gezondheidsprobleem. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Door de ziekte met roentgenfoto's in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Op de borstfoto's zijn hele kleine afwijkingen te zien die men zelf nog niet kan voelen en nog geen klachten geven. Om de foto's te maken is maar heel weinig roentgenstraling nodig. Door deelname aan het onderzoek kan borstkanker niet worden voorkomen. Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Het is belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden.