Samenwerken met het Joint Research Centrenl

Gepubliceerd op: 3 juni 2015 | Gewijzigd op: 3 juni 2015

Het Joint Research Centre (JRC) is de interne wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie (EC). Het centre heeft als taak het EU-beleid te voorzien van onafhankelijke wetenschappelijke en technische ondersteuning.

Het JRC wordt grotendeels gefinancierd uit Horizon 2020 (H2020) en participeert hierin ook als onafhankelijke onderzoeksinstelling. Het JRC is een unieke onderzoeksinstelling, met laboratoria en onderzoeksfaciliteiten met een grote hoeveelheid onderzoeksresultaten en -databanken. Dit artikel informeert geinteresseerde partijen over het JRC en wil door het schetsen van de mogelijkheden samenwerking bevorderen.

De samenwerking tussen het JRC en andere partners kan op 7 manieren worden vormgegeven:

* partnerschapsovereenkomsten

* wetenschappelijke netwerken

* competitieve activiteiten

* European Forum for Science and Industry

* tender and procurement

* open science

* ad-hocverzoeken

Binnen deze 7 vormen kan een mix worden gemaakt van samenwerking. Bijvoorbeeld voor gezamenlijk onderzoek, gezamenlijke publicaties, toegang tot de JRC-infrastructuur, uitwisseling van informatie en data, uitwisseling van personeel, gezamenlijke conferenties en evenementen, onderwijs en training door het JRC, en ad-hocverzoeken aan het JRC.

Het samenstellen van de juiste mix gebeurt op flexibele basis. Het JRC denkt voor elk individueel geval mee over de juiste vorm en invulling van de samenwerking. De regel is wel dat er geen overdracht van geld is (met uitzondering van de aanbestedingen en ad-hocverzoeken voor onderzoeksprojecten in opdracht van derden).

Meer informatie

Innovatie Attache Netwerk Brussel, Jeroen Arts:

E jeroen.arts@minbuza.nl

Jeroen Arts werkt als rijkstrainee op de afdeling Onderzoek en Atoomvraagstukken (ATO) van de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie (PV EU). Hij schreef het artikel in overleg met Davy Pieters die vanuit de PV EU onderdeel uitmaakt van het Innovatie Attache Netwerk.

Het IA-Netwerk verbindt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken kennis over internationale innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends aan Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden.

Download:

* Hoe Nederlandse onderzoeks- en innovatiestakeholders kunnen samenwerken met het Joint Research Centre JRC PDF document | 337,07 KB Informatie over mogelijkheden van samenwerking met het Joint Research Centre (JRC) interne wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie (EC).

Hoe Nederlandse onderzoeks- en innovatiestakeholders kunnen samenwerken met het Joint Research Centre JRC.pdf