Eerste grote gezamenlijke controle van internationaal busvervoer door inspectiediensten Benelux

Nieuwsbericht | 29-05-2015

De inspectiediensten van de Benelux-landen hebben op 28 mei 2015, op hetzelfde moment, een grote controle uitgevoerd op het busvervoer naar attractieparken in Belgie, Nederland en Luxemburg. De inspecteurs van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in Belgie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland en Douane in Luxemburg hebben in totaal 81 controles van het internationaal busvervoer uitgevoerd in Belgie (bij Bobbejaanland en Walibi), Nederland ( bij de Efteling) en het Groothertogdom Luxemburg (bij Centre douanier Luxembourg-Howald). Op alle controlelocaties waren inspecteurs van de Benelux aanwezig. Doel van de samenwerking is het delen van kennis om zo te komen tot grotere uniformiteit van controlepraktijken tussen de landen.

Tijdens de inspecties werden bussen gericht gecontroleerd op de naleving van de rij- en rusttijden en fraude met de tachograaf. Ook werd de technische staat van de bussen gecontroleerd.

Benelux-samenwerking

De gezamenlijke controle werd gehouden in het kader van het Verdrag van Luik dat door de drie partnerlanden in oktober 2014 werd ondertekend. Door de reeds van kracht geworden afspraak bij dit verdrag kunnen o.a. Belgische, Nederlandse en Luxemburgse inspecteurs in de Benelux op een efficiente manier samen controles uitvoeren op vrachtwagens en autobussen. Deze samenwerking leidt tot een meer uniform toezicht op het wegvervoer, kostenbesparingen en eerlijke concurrentie tussen transporteurs en correcte arbeidsomstandigheden voor chauffeurs en verkeersveiligheid. Hiermee vervullen de drie partnerlanden een voortrekkersrol binnen de Europese Unie. In het najaar van 2015 volgt nog een controle op het internationaal busvervoer op de belangrijke Europese routes in Nederland, Belgie en Luxemburg.

Resultaten in Nederland

De inspecteurs hebben bij de Efteling in Nederland 40 touringcars gecontroleerd. Bij 8 voertuigen werden overtredingen vastgesteld. In 3 gevallen mocht de bestuurder zijn rit niet voortzetten. De ILT heeft twee waarschuwingen uitgedeeld voor het niet correct gebruiken van de tachograaf. Ook heeft de inspectie 6 processen-verbaal aangezegd waarvan 4 voor het niet hebben of het niet kunnen tonen van een geneeskundige verklaring. In totaal is 2500 euro aan boetes opgelegd.

In Nederland hebben ook medewerkers van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de Nationale Politie deelgenomen aan de inspectie om de technische staat van de bussen te onderzoeken. Het gaat hierbij om de controle op de staat van de banden, stuurinrichting, inrichting en nooduitgangen van de bussen en de gordelplicht.

Resultaten in Belgie

De Belgische inspecteurs hebben in totaal 32 voertuigen gecontroleerd, waarvan 6 in overtreding. Er werd voor totaal 6248 euro aan boetes geind en de meest belangrijke inbreuk heeft geleid tot een onmiddellijke inning van 2640 euro voor fraude. Op 32 controles mochten 2 chauffeurs hun traject niet verder zetten. De andere inbreuken hadden betrekking op het ontbreken van een transportvergunning, overschrijden van rijtijden, een onvolledig reisblad, een ongeldig tachograaf installatieplaatje, een verstreken medisch selectieattest waardoor het rijbewijs ongeldig wordt.

Resultaten in Luxemburg

In Luxemburg werden 9 voertuigen gecontroleerd. Zestien aanmaningen werden vastgesteld (rij- en rusttijden) voor een bedrag van 2320 euro.