Rijkswaterstaat verwijdert tussen 29 mei en 1 juni 2015 sluisdeur Prins Bernhardsluis Tiel
22-05-2015
Rijkswaterstaat start met de renovatie van de hefdeur van het buitenhoofd (Waalzijde) van de westelijke (oude) sluiskolk van de Prins Bernhardsluis in Tiel. Hiervoor wordt de deur weggehaald. De westelijke (oude) sluiskolk is tijdens het weghalen van de deur voor alle scheepvaart gestremd van vrijdag 29 mei 7 mei 7.00 uur tot en met maandag 1 juni 24.00 uur. De duwvaartkolk is wel in bedrijf.
Sluisdeur oude kolk
Renovatie periodiek noodzakelijk
De te renoveren deur stamt uit 1952. Renovatie is periodiek nodig om onverwachte storingen te voorkomen. De deur wordt nu verwijderd en in Amsterdam opgeknapt. Dat duurt enkele maanden. In het najaar wordt de deur teruggehangen en kan er dan weer 20 jaar tegen.
Hinder
Tijdens het verwijderen van de deur is de westelijke sluiskolk gestremd. Naar verwachting geeft dit nauwelijks langere wachttijden voor schippers, de bredere duwvaartkolk is immers wel in bedrijf. De direct omwonenden krijgen beperkt te maken met (geluid) hinder van de werkzaamheden. Zij worden hierover apart geinformeerd. De geplande werkzaamheden kunnen bij slechte weersomstandigheden worden uitgesteld.
De werkzaamheden
Belangrijke moment is het daadwerkelijk uithijsen van de hefdeur. Volgens de planning gebeurt dit op zaterdag 30 mei, het precieze tijdstip is vooraf niet aan te geven, er kunnen zaken mee- of tegenzitten. Belangstellenden zijn welkom maar worden omwille van de veiligheid op enige afstand gehouden. Het uithijsen gebeurt met een lier via de heftoren. De 190 ton zware deur wordt omhoog getrokken, een kwart slag gedraaid, neergelaten in een ponton en afgevoerd. Aanwezige kranen hijsen ander materieel en gereedschappen.
Tijdelijk halve sluiskolk beschikbaar
De westelijke sluiskolk is verdeeld in twee secties met een middendeur. In de maanden dat de hefdeur in onderhoud is, is de sluiskolk wel in bedrijf met een sectie, een halve sluiskolk dus. De veiligheid tegen hoogwater is niet in het geding. De middendeur (puntdeur) dient deze periode als buitendeur en is hiertegen bestand.