Herrie bij de buren
SSST; je maakt soms meer lawaai dan je denkt
Tijdens de zomerperiode geniet iedereen van de buitenlucht. Om prettig te wonen is het belangrijk dat u en uw buren rekening houden met elkaar. Conflicten met buren gaan vaak over kleine ergernissen die uitgroeien en in snel tempo kunnen veranderen in een langdurige ruzie. De normen en waarden
die u en uw buren belangrijk vinden verschillen nogal eens van elkaar.
Daarnaast bevinden u en uw buren zich misschien niet in de zelfde levensfasen, bent u wellicht ouder dan de jongeren die naast u wonen. Deze verschillen kenmerken zich voornamelijk in het onderwerp geluidsoverlast.
Burenlawaai staat hoog op de lijst van geluidsoverlast, direct achter verkeerslawaai. Bijna een kwart van de Nederlanders (23%) ondervindt ernstige geluidsoverlast van omwonenden. Geluidsoverlast van tuinfeesten staat met stip op een van irritaties tussen buren. Ook geluidsoverlast door een
hond of kat, of door een openstaande buitendeur wekken de nodige irritatie op.
Wat kunt u doen?
Als u last heeft van uw buren, probeer dan allereerst met hen te praten. Als er onderling ergernissen zijn, bespreek deze dan. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken. Maak duidelijke afspraken over mogelijke overlast (bijvoorbeeld bij tuinfeestjes).
Begin het gesprek niet als u kwaad bent want dat werkt averechts. Probeer afspraken te maken voor een oplossing. Maak doortastend en met argumenten onderbouwd duidelijk hoe de ander uw rust verstoort.
Helpt een goed gesprek niet?
Vraag dan of andere buren ook overlast hebben, zodat u misschien samen actie kunt ondernemen. Noteer wanneer, hoe lang en hoe u overlast ervaart. Komt u er nog steeds niet uit? Vraag dan hulp van buurtbemiddeling en/of meld uw klacht bij de verhuurder of de politie.
De Stichting Geluidshinder kan u adviseren hoe u geluidsoverlast kunt voorkomen. Bij extreme geluidsoverlast is het advies de politie te bellen; 0900-8844.