De lastige afweging bij Avery Dennison over het cao-onderhandelingsr..
De lastige afweging bij Avery Dennison over het cao-onderhandelingsresultaat
Geplaatst op 29 mei 2015
[IMG]
De afgelopen week is er een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao bij Avery Dennison. Er zijn meerdere goede afspraken gemaakt. Diverse gebaseerd op onze cao-voorstellen. Toch heeft De Unie als enige partij dit cao-resultaat niet als `positief', maar als `neutraal' bestempeld.
Want het is lastig! Vooral door de afspraken over het loongebouw. Deze zullen we in dit bericht uitleggen.
De nu gemaakte afspraken
De download is de volledige, officiele tekst van het `Onderhandelingsresultaat cao-overleg'. Handig om die bij het verder lezen van deze brief ernaast te houden. Per punt onze afweging:
1. Looptijd: Een looptijd van 24 maanden is wel acceptabel, gezien het pakket aan afspraken.
2. Financiele zaken: De afgesproken structurele salarisverhogingen van 2 maal 2% doen niets onder voor de afspraken die tot de laatste maanden in andere cao-onderhandelingen zijn gemaakt.
3. Wijzigingen loongebouw: Hier komen we uitgebreider op terug.
4. Indexatie nominale bedragen: Het voorstel van De Unie is zelfs een structurele (!) afspraak.
5. WGA-premie: Ook een gehonoreerd voorstel van o.a. De Unie.
6. AWVN-regeling: Een afspraak over het continueren van de zogenaamde werkgeversbijdrage.
7. Faciliteren vakbondscontributie: Nieuwe fiscale regelgeving rondom de zogeheten `werkkostenregeling (WKR)' heeft dit ingewikkelder gemaakt. Maar met deze afspraak kan het gebruikelijke declareren van de betaalde vakbondscontributie worden voortgezet.
8. 3e WW-jaar: Een nogal technisch verhaal. De hier gemaakte afspraak is in ieder geval in lijn met wat er ook op vele andere tafels wordt afgesproken. Het voorstel dat De Unie hier heeft gedaan geldt als een eventueel alternatief.
9. Arbeidsparticipatie: Het voorstel van De Unie over arbeidsgehandicapten, maar dan met een concreet aantal van twee plaatsingen.
10. Mantelzorg: Het voorstel van De Unie over een nulmeting is hier een afspraak.
11. Scholing: Zie dit in lijn met de door ons gedane voorstellen rondom mobiliteit en employability. Belangrijk winstpunt is dat de beschreven loopbaanscan voortaan ook door een externe partij kan worden uitgevoerd. En dat ieder goed onderbouwd opleidingsplan (dus ook gericht op ander werk)
kan worden besproken met HR. Graag vernemen wij gedurende de komende twee jaren van jullie hoe dit in de praktijk verloopt.
12. Levensfase gericht personeelsbeleid: Behalve voor werknemers in de 5-ploegendienst wordt hier voor iedereen (!) de mogelijkheid geschapen om een 4-daagse werkweek af te spreken. Wel aan de 57+ leeftijd gerelateerd blijft het minder belastend maken van de 5-ploegendienst.
13. Alphen aan den Rijn: De al eerder in het sociaal plan afgesproken garanties worden nu ook in de cao opgenomen.
14. Tekstuele aanpassingen in de cao: De afspraak over demotie is een voldoende compromis naar aanleiding van een voorstel van De Unie. Zo ook de afspraak over passende functie. Ons voorstel over de ziektekosten leidt tot een aangescherpte werkafspraak. Het opnemen van actuele aanpassingen in
wet- en regelgeving is nodig.
Wat wij niet hebben kunnen afspreken.
Het cao-resultaat kent dus meerdere pluspunten. Maar over een aantal van onze punten heeft De Unie geen afspraken kunnen maken:
* Compensatie van achteruitgang arbeidsvoorwaardenpakket door de WKR;
* Een individueel budget voor scholing;
* Cao-bepaling dat transitiebudget wordt opgehoogd tot niveau kantonrechtersformule;
* Gegarandeerd, vast bedrag per bij deze cao betrokken vakbond.
De vele overwegingen voor het beoordelen van de wijzigingen loongebouw
De discussie over de twee aparte loongebouwen heeft al 15 jaren geduurd. Door de recente reorganisaties vond er nu een grote verschuiving plaats in de getalsmatige verhoudingen. Die ligt nu op circa 4-1. Voor jullie werkgever het argument om nu stevig door te zetten in het streven naar een
loongebouw. Daarbij wordt gelijk ook een andere stap gezet: het buiten de cao plaatsen van de 18 medewerkers in groep 11. Zij vallen voortaan onder het zogenaamde Pay for Perfomance MRP-systeem. Nog los van de gevolgen, voor deze beide stappen kunnen wij wel begrip opbrengen.
Het voorstel van jullie werkgever was om het salaris van alle zogenaamde `bovenschaligen' voortaan op basis van de gemaakte cao-afspraken over het maximumbedrag van de betreffende salarisschaal te indexeren. Dat je als bovenschalige voortaan dus wel voor een deel met de cao-verhogingen mee zal
groeien is winst! In ieder geval voor eenieder die nu of binnenkort boven het maximum van zijn schaal zit. Voor andere cao-partijen was dit al voldoende om het totale voorstel te omarmen.
Maar ... het ligt toch allemaal wel wat lastiger voor de 47 medewerkers in de salarisgroepen 7 t/m 10 van het zogeheten `oude loongebouw'. Voor degenen onder hen die nu nog niet als zodanig worden aangemerkt, bestaat een grote kans dat zij in de nieuwe situatie wel bovenschalig zullen worden.
En de nu bestaande afspraak over het voor de helft meegroeien (ondergrens CPI laag) met cao-verhogingen, staat redelijk in verhouding tot het in de nieuwe situatie volledig indexeren over het maximumbedrag van de schaal. Maar dat is dan wel afhankelijk van de mate van bovenschaligheid.
Voor de medewerkers in het oude loongebouw komt ook de zogenaamde `merit' te vervallen. Met deze wetenschap heeft De Unie gepleit voor een toekomstgerichte compensatie aan al degenen die nu nog onder het oude loongebouw vallen. De redelijk zwaar bevochten uitkomst is de in het resultaat
genoemde eenmalige 663 euro.
Er komt voor iedereen onder deze cao een nieuwe beoordelingsafhankelijke beloningssystematiek. Maar budgetafhankelijk en als onderdeel van de voor de cao-onderhandelingen beschikbare loonruimte. En als bovenschalige kom je alleen nog maar in aanmerking voor een (eventuele) eenmalige vergoeding
op basis van een uitstekend/excellent beoordeling.
De laatste afspraak over het nieuwe loongebouw betreft het nagenoeg volledig schrappen van de aanloopschalen en het ontkoppelen van leeftijd. Een aanloopschaal resteert voor vakantiewerkers.
Het is een lastig oordeel.
Er ligt per saldo een behoorlijk cao-resultaat. Maar de uitkomsten over het loongebouw maken het voor ons een erg lastige afweging. De Unie vertegenwoordigt leden in de diverse groepen. En wij zien dat de effecten voor hen niet in een gelijke mate uitpakken. Feitelijk wordt ons nu gevraagd om
vooral een keuze te maken voor de toekomst. En dat laatste is weer in het belang van een groot deel van onze leden. Kortom, hoe dit cao-resultaat te beoordelen vinden wij een met jullie allemaal te bespreken onderwerp!
De leden hebben inmiddels een apart schrijven ontvangen over de ledenvergadering en met de mogelijkheid om hun stem uit te brengen over dit onderhandelingsakkoord.
Heb je vragen?
Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Ed Lecomte
Informatie
Sectoren: Industrie en Handel
Geplaatst in: Actueel Nieuws