Project MoRegio afgerond

HENGELO/GRONAU, 31 maart 2015 - Eind maart is het People-to-People project "MoRegio" afgesloten, waarbinnen de Nederlandse en Duitse partners werkten aan gezamenlijke oplossingen voor de grensoverschrijdende logistiek- en verkeersregio. Binnen dit door INTERREG IV A gesubsidieerde project, werkten de gemeente Hengelo, de provincie Overijssel, de Regio Twente en de EUREGIO samen aan een representatieve samenwerkingsstructuur ter versterking van de afstemming in de grensregio op het gebied van verkeer en infrastructuur.

De gemeente Hengelo als Lead Partner en de Nederlandse en Duitse projectpartners maken na vier maanden een positieve eindbalans op. In een korte periode is een ambtelijk-bestuurlijke samenwerkingsstructuur opgebouwd van waaruit continue dialoog plaatsvindt over de gezamenlijke opgaven op het gebied van verkeer en infrastructuur. Er is draagvlak ontstaan onder de partijen om nauwer en op meer structurele basis te gaan samenwerken. De ontwikkelde structuur biedt basis voor de ontwikkeling van nieuwe initiatieven op de (middel)lange termijn en de cooerdinatie op toekomstige uitdagingen. Daarnaast is een gemeenschappelijk gedragen langdurige visie tot stand gekomen op basis waarvan de logistieke regio zich grensoverschrijdend sterker kan verankeren en de grensoverschrijdende mobiliteit van personen kan worden versterkt. Vergelijkbare opgaven in de Nederlands-Duitse grensregio zijn in kaart gebracht en hierop is een gezamenlijke strategie gedefinieerd. Deze strategie dient als onderlegger voor de verdere ontwikkeling van het Euregio-gebied als strategisch knooppunt en belangrijke schakel tussen de mainports en het achterland op de oost-westverbinding Noordzee-Baltische Staten binnen het TransEuropese Netwerk.

Tot slot zijn duurzame partnerschappen tot stand gekomen op de voor het Euregio gebied belangrijke thema's: grensoverschrijdend goederenvervoer, grensoverschrijdend personenverkeer en individuele mobiliteit. Op deze thema's zijn studie- en ontwikkelprojecten gedefinieerd, waarmee het project "MoRegio" een impuls heeft gegeven aan de versterkte samenwerking op projectniveau.

Het project 'MoRegio' wordt in het kader van het INTERREG IV A-programma 'Deutschland-Nederland' van de Europese Unie financieel ondersteund met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).