Nieuwe `klasgenoot' voor zieke eindexamenkandidaten

28 mei 2015

Nieuwe `klasgenoot' voor zieke eindexamenkandidaten

Doorzettingsvermogen, stress en een steuntje in de rug

Den Haag, 26 mei 2015 - De eindexamens lopen al ten einde: deze week wordt het laatste examen afgenomen. In Nederland zijn er ook dit jaar weer chronisch of langdurig zieke tieners die graag eindexamen willen doen. Deze leerlingen moeten daar net zo goed op voorbereid kunnen zijn als hun klasgenoten. Dat betekent lessen blijven volgen en contact houden met de klas. Die mogelijkheid is er dankzij de KPN Klasgenoot: een innovatief en interactief apparaat met 4G-verbinding, waarmee de leerling in beeld en geluid verbonden is met klasgenoten en leerkrachten.

De examenperiode! Stress bij leerlingen en ouders. Dat geldt zeker ook voor die leerlingen die vanwege ziekte langdurig niet naar school zijn geweest. Zij hopen dat zij niet te veel leerachterstand hebben opgelopen, en doen hun uiterste best ondanks hun ziekte toch dat belangrijke diploma te halen.

Daen (17) uit Huizen, leerling aan de X11 school voor grafimedia in Utrecht: "Toen ik, na een hartstilstand en veel onzekerheden, hoorde dat ik de lessen op school ook thuis en in het revalidatiecentrum kon volgen, werd een ding me wel snel duidelijk: ik zou in mijn examenjaar tijdens de revalidatie gewoon mijn lessen volgen dankzij KlasseContact. Via Erguen Tuzkapan, die als consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen (OZL) bij de CED-groep werkt, heeft mijn school de KPN Klasgenoot aangevraagd. Binnen no time kon ik weer meedoen met mijn klas en ben ik klaar voor het eindexamen."Ook zijn ouders zijn tevreden over de mogelijkheid dat hun zoon op deze manier de draad weer heeft kunnen oppakken: "Tijdens zijn revalidatieperiode probeerden we Daen natuurlijk zo veel mogelijk te motiveren en te ondersteunen bij zijn schoolwerk. Als ouders kun je natuurlijk niet de plaats van de school innemen. Het was voor ons een zorg minder toen Daen via KlasseContact weer gewoon met zijn klas mee kon doen."

KlasseContact maakt het voor chronisch of ernstig zieke kinderen die langdurig niet naar school kunnen, mogelijk lessen te volgen in de eigen klas, met de eigen leerkracht. Zo raken zij minder snel achterop met de lesstof en, net zo belangrijk, blijven zij in contact met hun leerkracht en klasgenoten.

De leerling kan vanachter de KlasseContact-laptop thuis of in het ziekenhuis actief deelnemen aan de lessen. In de klas staat een KPN Klasgenoot, een ICT-set waarmee een beeld- en geluidsverbinding kan worden gemaakt tussen de school en de leerling, thuis of in het ziekenhuis. De KPN Klasgenoot is uitgerust met een 360 graden-camera en een beeldscherm (touchscreen), zodat de klas en de leerling duidelijk in beeld zijn. Voor het geluid zijn op de KPN Klasgenoot een microfoon en speakers geinstalleerd. De leerling is zo aanwezig in de klas en volgt, zo veel als mogelijk, onderwijs, net als zijn of haar klasgenoten.

Eindexamenkandidaten

Mede dankzij het gebruik van de KPN Klasgenoot nemen zelfs een aantal langdurig zieke leerlingen deel aan de eindexamens. "Niet voor alle zieke leerlingen is het mogelijk door hun fysieke gesteldheid toch mee te doen aan het eindexamen, maar elk jaar zijn er weer jongens en meisjes die met een enorm doorzettingsvermogen en een steuntje in de rug via de KPN Klasgenoot hun examen halen", zegt Annemarie Kaptein, directeur van EDventure.

Over EDventure

EDventure is de vereniging van onderwijsadviesbureaus in Nederland. Zij ondersteunt haar leden via informatievoorziening, lobby en deskundigheidsbevordering en stimuleert (gezamenlijke) innovatie. De onderwijsadviesbureaus vormen een landelijk dekkend netwerk. De adviseurs staan dagelijks in contact met scholen in het primair, voortgezet, speciaal en beroepsonderwijs. Professionaliteit, kwaliteit en innovatie zijn sleutelwoorden in de samenwerking. EDventure-leden dragen het `Keurmerk Onderwijsadvies' en werken in heel Nederland in partnerschap met scholen aan het realiseren van pedagogische, didactische en organisatorische doelen van scholen.

Over KPN Mooiste Contact Fonds

Met het KPN Mooiste Contact Fonds ondersteunt KPN maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op het stimuleren van sociaal contact. Kwetsbare groepen in de samenleving staan centraal binnen de projecten van het fonds. Jaarlijks zetten honderden KPN-vrijwilligers zich in voor de projecten van het KPN Mooiste Contact Fonds. Bij alle projecten wordt gekeken naar de mogelijkheden die ICT biedt om sociaal contact voor de doelgroepen mogelijk te maken.