Voorleesboekje patientjes KNO bij een operatie

28 mei 2015

Voor kinderen is een operatie of een andere behandeling in het ziekenhuis vaak erg spannend en ingrijpend. Ze weten niet wat hen te wachten staat en zijn bang dat de behandeling pijn doet. De afdeling KNO wil angst en stress bij kinderen verminderen door de ouders en de kinderen tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek naast een folder ook een (voor)leesboekje aan te bieden over de behandeling. Boekjes zijn een goed hulpmiddel om een kind mee voor te bereiden. Samen lezend, het kind op schoot, kan papa of mama aan de hand van plaatjes of verhaaltjes verder ingaan op wat er gaat gebeuren.

Ook spannend voor ouders

Wanneer je te horen krijgt dat je kind behandeld moet worden in het ziekenhuis komen er diverse gevoelens op je af. Gevoelens van spanning wisselen zich af met gevoelens van medelijden en ga zo maar door. KNO-arts Bram Struijs ziet het dagelijks in zijn praktijk. "Voor een kind is een ziekenhuisopname een ingrijpende gebeurtenis. Het is daarom van belang dat ouders hun kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op een ziekenhuisopname. We informeren hen natuurlijk tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek, ze lezen onze folders en zoeken vaak informatie op internet. Maar het lezen of voorlezen van een boekje is een hele goede manier om op een speelse manier met het kind in gesprek te komen over de ziekenhuisopname. Het kind kan zo ook makkelijk onduidelijkheden aangeven en zich identificeren met de hoofdpersoon uit het boekje met wie alles vanzelfsprekend weer helemaal goed komt. Zelfs voor ouders kunnen de boekjes informatief zijn."

* Voor de kleintjes

Kleine kinderen tot 3 jaar hebben vanzelfsprekend weinig kennis van een behandeling in het ziekenhuis. Ze zijn vaak bang voor vreemden en elk beeld dat niet overeenkomt met dat van hun eigen vader of moeder kan angst oproepen. De kleintjes krijgen voorafgaand aan hun behandeling het boekje `Nijntje in het ziekenhuis'. Het verhaal met eenvoudige tekeningen draait om een kindje dat naar het ziekenhuis gaat omdat ze een zere keel heeft en haar amandelen moeten worden geknipt. Eerst is ze een beetje bang, maar de vriendelijke zuster zorgt voor haar en de ouders van Nijntje brengen een zusterpop voor haar mee. Toch niet zo heel erg om naar het ziekenhuis te gaan....

* IJs voor Matthijs

Ook Matthijs heeft steeds een zere keel. Daarom moet hij naar de KNO-arts, die vaststelt dat zijn amandelen geknipt moeten worden. In `IJs voor Matthijs' komen het bezoek aan het ziekenhuis, het onderzoek door de KNO-arts, de operatiekamer, en de herstelperiode daarna uitvoerig aan de orde. Patientjes die een operatie aan de amandelen krijgen bij het Havenziekenhuis krijgen het boekje `IJs voor Matthijs' van hun dokter. Hij schrijft persoonlijk een aanmoediging voorin het boekje als hij het aan het kindje overhandigt. Leuk om te laten zien aan je klasgenootjes op school!

* Het oor van Leonoor

Het boekje `Het oor van Leonoor' beschrijft vanuit de belevingswereld van een kind precies wat er gebeurt als je buisjes in je oren krijgt. Deze, weinig belastende ingreep, moeten veel kinderen ondergaan en goede uitleg en begrip helpt bij de voorbereiding en de verwerking van de behandeling. Net als `IJs voor Matthijs' is ook dit boekje geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Kindervrienden

De Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis heeft het financieel mogelijk gemaakt dat kinderen via de voorleesboekjes voorbereid kunnen worden op hun behandeling. Door de giften van de Vrienden kan het Havenziekenhuis zaken activiteiten realiseren die niet uit het reguliere ziekenhuisbudget betaald kunnen worden.