Nederlandse Europarlementariërs wijzen octrooi op voedsel af

PERSBERICHT

Nederlandse Europarlementariërs wijzen octrooi op voedsel af De Europarlementariërs Bas Belder (SGP), Annie Schreijer (CDA), Jan Huitema (VVD) en Anja Hazekamp (Partij van de Dieren) hebben toegezegd zich in te gaan zetten voor aanpassing van de Europese octrooiwetgeving. De inzet is dat in de toekomst geen octrooi meer verkregen kan worden op natuurlijke eigenschappen van planten. Deze toezegging deden ze na de overhandiging van de petitie ‘Hart voor Biodiversiteit, geen octrooi op leven’ door Bionext tijdens de Landbouwborrel in Brussel op 26 mei.

In de petitie riepen Bionext en de ruim 17 duizend ondertekenaars de Europarlementariërs op om de Europese octrooiwetgeving aan te passen. Veredelaars en boeren moeten weer vrij kunnen beschikken over alle erfelijke eigenschappen van planten en dieren voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Via mazen in de wet lukt het bedrijven als Syngenta en Monsanto nu om dergelijke eigenschappen te claimen en af te schermen met een octrooi. Dit belemmert de innovatie in de veredeling en vormt op termijn een bedreiging voor de biodiversiteit en de voedselzekerheid.

Om de oproep kracht bij te zetten overhandigde Bionext een doos met octrooi-vrije paprika’s aan de Europarlementariërs. Woordvoerster Miriam van Bree: “De onrust in de samenleving gaat verder dan boeren en veredelaars. Ook consumenten en burgers wijzen octrooi op voedsel af, blijkt uit de talloze reacties via sociale media.”

Volgens Bionext is de aanpassing van de Europese octrooiwetgeving de enige mogelijkheid om nieuwe octrooien op voedsel te voorkomen. Maaike Raaijmakers, projectleider: “Momenteel staan er circa 150 octrooiaanvragen in de wachtrij en de verwachting is dat er vele honderden zullen volgen.” Het Europees Octrooi Bureau heeft dit voorjaar meegedeeld dat de huidige wetgeving, waarin staat dat een octrooi op klassieke veredeling niet is toegestaan, toch ruimte biedt voor octrooien op natuurlijke eigenschappen. Het veredelingsproces is niet octrooieerbaar, het eindproduct wel. Peter van de Pol van veredelingsbedrijf Schoneveld Breeding, verwoordde namens brancheorganisatie Plantum wat hiervan de gevolgen zijn: “Innovatie komt tot stand waar veel mogelijkheden liggen. Octrooien op plantaardig materiaal maakt het aantal mogelijkheden kleiner.”

Einde persbericht