Campylobacter besmettingen reduceren in de pluimveesector
Gepubliceerd op
28 mei 2015
Campylobacter is de meest voorkomende bacteriele veroorzaker van voedselinfecties in Nederland en kip is daarbij een belangrijke bron van besmetting. De overheid en de pluimveesector financieren een 4-jarig onderzoek waarin de primaire vleeskuikensector en slachterijen, samen met
onderzoeksinstellingen Centraal Veterinair Instituut (CVI) en Wageningen UR Livestock Research (WLR) aan de slag gaan om de besmetting met Campylobacter terug te dringen. Het onderzoek richt zich zowel op de primaire bedrijven als op het slachtproces en heeft als doel om het aandeel
Campylobacter besmet pluimveevlees terug te dringen om zo het aantal ziektegevallen bij de mens te verlagen.
Controleer uw cookie-instellingen
Voor zowel het bedrijfsleven als de overheid is voedselveiligheid een belangrijk thema. Van voedsel gerelateerde infecties bij de mens is Campylobacter een van de meest voorkomende veroorzakers. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft geconcludeerd dat 20-30% van de
Campylobacterbesmettingen van de mens veroorzaakt wordt door consumptie en/of (onhygienische) bereiding van pluimveevlees, terwijl 50-80% van de Campylobacterbesmettingen bij de mens veroorzaakt wordt door stammen die uit pluimvee afkomstig zijn.
Vanaf dit jaar loopt een vierjarig onderzoeksproject om Campylobacter besmettingen van pluimvee(vlees) terug te dringen, om uiteindelijk het aantal Campylobacter besmettingen bij mensen te verlagen. Dit project wordt gezamenlijk gefinancierd door de overheid en de pluimveesector in een
zogenaamde PPS (Publiek Private Samenwerking) onder het Topsectorenbeleid van het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Trekker van het project is NEPLUVI (Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie). In het project werken primaire vleeskuikensector, slachterijen, Central
Veterinary Institute (CVI), Wageningen UR Livestock Research (WLR) en de Universiteit Utrecht (UU) samen.
Onderzoeksrichtingen
Het project richt zich zowel op de primaire bedrijven als op het slachtproces. Bekend is dat vliegen een belangrijke besmettingsbron kunnen zijn op pluimveebedrijven. Het weren van vliegen, samen met een goede biosecurity zijn daarom belangrijke aandachtspunten. In Denemarken is toepassing van
vliegennetten zeer effectief gebleken, maar de resultaten in een aantal andere landen vallen tot nu toe tegen. Dit heeft te maken met een belangrijke voorwaarde voor het effectief laten zijn van vliegennetten. Het is namelijk van cruciaal belang dat er goede biosecurity plaatsvindt bij de
bedrijven (zodat niet alsnog via een andere besmettingsroute het pluimvee Campylobacter positief wordt). Het effect van vliegennetten zal in de Nederlandse situatie worden getest waarbij in 2015 is gestart met twee bedrijven die als testbedrijven zullen worden zijn "genet''.
Daarnaast worden mogelijkheden onderzocht om pluimvee te vaccineren tegen Campylobacter. Op het niveau van de slachterijen wordt gekeken naar methoden om de bacterie onschadelijk te maken en de besmettingsniveaus op pluimveevlees te verlagen, bijvoorbeeld door toepassing van aanvriezen of van
ultrasone geluidsgolven.
Op de projectpagina kunt u meer lezen over de invulling van de onderzoekslijnen.
Communicatie
Tijdens de hele looptijd van het project (tot eind 2018) zal er worden gecommuniceerd met de sector. O.a. in de vorm van artikelen, nieuwsberichten en bijeenkomsten. Ook is het mogelijk om onderzoekers te benaderen voor het geven van een presentatie over (de resultaten van) het onderzoek.
ing. HH (Hilko) Ellen
Contactpersoon ing. HH (Hilko) Ellen
Contactformulier + Meer (1)
* drs. MGJ (Miriam) Koene
Contactpersoon drs. MGJ (Miriam) Koene
Contactformulier
Wageningen UR Livestock Research
Fundamenteel, innovatief onderzoek en praktische oplossingen voor een duurzame en renderende veehouderij
* Eerste mest uit vergisters op proefveld Proefvelden met digestaat gemaaid
* Goede fosfaatbenutting door vee vooral nu belangrijk Goede fosfaatbenutting door vee vooral nu belangrijk
* 23 juni - Bodem staat centraal op KTC De Marke Video over gaswasser op KTC De Marke
Meer nieuws
* reductie Campylobacter in pluimveesector Campylobacter de baas Campylobacter is de meest voorkomende bacteriele veroorzaker van voedselinfecties in Nederland en kip is daarbij een belangrijke bron van besmetting....
Volg Livestock Research op facebook:
En ook op Twitter: