5 bonte gordelstaarten geboren


28 mei 2015 - Er zijn in Artis vijf bonte gordelstaarten geboren. Er is in 1999 voor het laatst een nestje bonte gordelstaarten in Artis geweest.

De bonte gordelstaart is een relatief grote, platte hagedis. Hij leeft tussen de rotsen en diepe spleten van de bergen in Zuid-Afrika.

eierlevendbarend

De geboorte van een bonte gordelstaart is bijzonder omdat, in tegenstelling tot de meeste reptielen, bonte gordelstaarten geen eieren leggen, maar eierlevendbarend zijn. Dit betekent dat ze in een ei, een soort vliesje, in de buik van de moeder zitten en zich daar ontwikkelen. Ze worden pas
geboren als ze volledig ontwikkeld zijn.

smaug

De bonte gordelstaart komt uit de familie van de reuzengordelstaarthagedissen. Oorspronkelijk werd voor deze soort de naam Cordylus warreni depressus gebruikt. Tegenwoordig noemen we de soort Smaug warreni depressus. Dit is te danken aan de draak genaamd Smaug uit het boek The Hobbit, van
J.R.R. Tolkien. De hagedis is naar deze draak vernoemd vanwege de gelijkenis in uiterlijk. Beide hebben een gepantserde huid met puntige schubben.

zwaar gepantserd

Wanneer de hagedis zich wil verdedigen, maakt hij handig gebruik van zijn puntige schubben. Hij trekt zich terug in een hol en blaast zich op, waardoor hij met zijn schubben vasthaakt. Dan slaat hij wild met zijn staart in het rond.