Actualisatie gemeentelijk grondgebruik


Actualisatie gemeentelijk grondgebruik

De gemeente heeft een inventarisatie gedaan naar het gebruik van gemeentelijke gronden. Hieruit blijkt dat er in ongeveer 650 gevallen gebruik wordt gemaakt van gemeentegrond zonder dat daarvoor toestemming is verleend. Bijvoorbeeld inwoners die gemeentegrond bij hun eigen tuin hebben
betrokken. De gemeente wil dit gebruik tegengaan en duidelijkheid scheppen over de eigendom. De gemeente wil deze bewoners waar mogelijk in de gelegenheid stellen om de grond te kopen van de gemeente.

Legalisatie grondgebruik

Inwoners die op dit moment gebruik maken van gemeentegrond krijgen een brief van de gemeente. In deze brief wordt aangegeven of betreffende grond verkocht kan worden of niet. Als de grond niet verkocht kan worden, wordt per situatie gekeken of verhuur van de grond mogelijk is. Als het gebruik
van de grond in de ogen van de gemeente onwenselijk is, bijvoorbeeld door de aantasting van de groenstructuur of de verkeersveiligheid, dan zal het gebruik beeindigd worden.
Om alle gevallen binnen een redelijke termijn te kunnen legaliseren, heeft de gemeente de ondersteuning ingeschakeld van het bedrijf Metafoor Vastgoed uit Lelystad, welk gespecialiseerd is in dergelijke grondgebruik projecten bij gemeenten.

Duidelijkheid en gelijkheid

De gemeente Halderberge wil met deze aanpak duidelijkheid creeren en een gelijke behandeling voor haar inwoners garanderen.

Wijk voor wijk

Bij het actualiseren van het grondgebruik worden inwoners die gebruik maken van gemeentegrond wijk voor wijk aangeschreven. Vanaf begin juli ontvangen de eerste inwoners de aanschrijvingsbrieven. In deze brief staat over welk stuk grond het gaat en of het te koop of eventueel te huur is.
Informatie over het project "legalisering gebruik gemeentegrond", is terug te vinden op de website van de gemeente.