Aangifte tegen B&W Asten wegens onnodige vergassing van 11.000 kippen


ASTEN, 20150527 -- Stichting Comité Dierennoodhulp heeft per aangetekende brief en fax aangifte gedaan bij de officier van justitie van de rechtbank Eindhoven en het politiebureau Asten van overtreding van artikel 2,2 lid 8 van de Wet Dieren door pluimveehouder M.J. Verberne in de Brabantse gemeente Heusden wegens het onthouden van de nodige zorg aan 11.000 jonge legkippen door hen enkele dagen geen water en voedsel te geven nadat een otornado zijn kippenschuur kapot had gemaakt. Ook is er aangifte gedaan van overtreding van artikel 2,1 lid 1 en lid 6 van de Wet Dieren door burgemeester en wethouders van de gemeente Asten.

Ook is er aangifte gedaan van overtreding van artikel 2,1 lid 1 en lid 6 van de Wet Dieren door burgemeester en wethouders van de gemeente Asten wegens het onthouden van de nodige zorg door aan de 11.000 jonge legkippen door hen geen water en voedsel te verstrekken en in opdracht van B&W de 11.000 kippen volstrekt onnodig pijn en angst aan te jagen met een vergassingsdood tot gevolg.Tevens heeft Comité Dierennoodhulp een klacht ingediend over dit dieronvriendelijke optreden bij het College van B&W en de gemeenteraad van Asten. Het feit dat er asbest vrijgekomen is bij het instorten van het dak is geen excuus om de 11.000 kippen massaal te doden: mensen en hun huisdieren die aan asbest zijn blootgesteld worden immers ook niet afgemaakt.

Op donderdag 21 mei zijn 11.000 jonge legkippen in Heusden in opdracht van de gemeente Asten vergast. De dieren die opgesloten zaten in een kippenschuur werden dinsdag 19 mei het slachtoffer van een tornado die de schuur waar zij in gevangen zaten trof. Pluimveehouder M.J. Verberne uit Heusden van wie de kippenschuur was liet zijn dieren vervolgens aan hun lot over en gaf hen in de dagen na de ramp geen water en voedsel. De gemeente besloot om die reden de 11.000 kippen op donderdag te laten vergassen. Dit gebeurde volgens een woordvoerder van de gemeente omdat het dierenwelzijn bij de gemeente Asten voorop staat. Het massaal vergassen van jonge en gezonde kippen kan in dit geval echter niet als een diervriendelijke maatregel beschouwd worden en heeft niets te maken met dierenwelzijn. Comité Dierennoodhulp begrijpt niet waarom de gemeente niet naar een diervriendelijke oplossing heeft gezocht: met wat meer moeite had de gemeente tijdelijke voorzieningen kunnen treffen waardoor de kippen water en voer konden krijgen en met hulp van dierenbeschermingsorganisaties had zij  kunnen trachten te zorgen voor een goede herplaatsing van de dieren. De gemeente had op het terrein noodvoorzieningen als tenten kunnen opzetten en/of schuilhokken met hekken kunnen plaatsen waar de dieren tijdelijk naar toe overgeplaatst konden worden in afwachting van een definitieve herplaatsing. Bekend gegeven in de pluimveesector is bovendien dat veel boeren hun kippen in een versnelde rui laten gaan door ze ook voor langere tijd geen water en eten te geven en hier wordt helaas nooit door gemeenten tegen op getreden uit oogpunt van dierenwelzijn.

Een vrijwilliger van Comité Dierennoodhulp heeft daags na het instorten van de kippenschuur via sms getracht pluimveehouder M. J. Verberne te bereiken en hem voorgesteld een honderdtal kippen tegen betaling over te nemen voor herplaatsing. Helaas reageerde de boer niet op de sms berichten. Ter plekke heeft de vrijwilliger nog vlak voordat de kippen geruimd zouden worden afgelopen donderdag (zie de foto’s)  aan gemeente ambtenaren die daar stonden gevraagd of zij de kippen tegen betaling kon overnemen zodat zij nog een goed  leven konden krijgen en zij legde hen uit dat de kippen niet voor consumptiedoeleinden zouden worden gebruikt. Zij had de vervoersmanden al klaar in haar auto liggen. Maar de gemeente ambtenaren wilden daar niets van horen, zij moest wegwezen en of er wat extra levens gered werden kon hen duidelijk niets schelen. Comité Dierennoodhulp vindt het daardoor extra stuitend dat de gemeente  nu tegen de pers durft te beweren dat zij dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan en op deze manier het rücksichtsloos doodmaken van 11.000 kippen zit goed te praten. Met de intrinsieke waarde die de Wet Dieren aan dieren toekent is door de gemeente geen enkele rekening gehouden.





Comité Dierennoodhulp