Tweede Kamer stemt in met krimpstatus Noordoost Fryslan

De regio Noordoost Fryslan krijgt formeel de status krimpregio. Dinsdag 26 mei jl. stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met de motie van de Kamerleden Albert de Vries (PvdA) en Hayke Veldman (VVD) om Noordoost Fryslan aan te wijzen als krimpregio.

Steun van het Rijk

Noordoost Fryslan was al anticipeerregio krimp. Zonder de gemeente Tytsjerksteradiel heeft de regio op termijn echter een huishoudensdaling van bijna 5,5%. Reden om de krimpstatus aan te vragen. Het Rijk geeft met deze status sterkere ondersteuning in de vorm van menskracht, middelen en instrumenten. Hiermee kan de regio de gevolgen van de demografische ontwikkelingen tijdig en goed oppakken. Het gaat bijvoorbeeld om opgaven op het gebied van zorg (o.a. rondom ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum), voorzieningen, onderwijs en woningbouw. De krimpstatus is voor Noordoost Fryslan van essentieel belang voor de zorgpartners, het onderwijs en de woningcorporaties. De status geeft extra mogelijkheden om te zorgen voor een goed ondernemersklimaat in de regio.

Anticipeerregio's

gekregen. Noordwest Fryslan behoudt de status. Zuidoost Fryslan en de Friese Waddeneilanden hebben voor het eerst de status anticipeerregio ontvangen. Nu is er in deze gebieden nog nauwelijks bevolkingsdaling, maar met de status kunnen de regio's anticiperen op de toekomstige terugloop van de bevolking. Vergrijzing (meer ouderen) en ontgroening (minder jongeren) spelen hierbij een rol.

De provincie Fryslan en het Rijk werken door middel van samenwerkingsagenda's samen met de krimp- en anticipeerregio's. Per regio worden specifieke afspraken gemaakt om de transitie te begeleiden. Vandaag is besloten om voor de looptijd van deze samenwerkingsagenda's een periode van 5 jaar aan te houden. Het ministerie heeft meerjarige ondersteuning toegezegd aan de krimpregio's en de anticipeerregio's. De streekagenda's in de verschillende regio's zijn belangrijk in dit proces.

De provincie Fryslan ondersteunt de gebieden die te maken hebben met krimp. In het nieuwe coalitieakkoord wordt onder anderen gesproken over de spreiding van voorzieningen en zorgvoorzieningen en het herstructureren van woningen. Gedeputeerde Johannes Kramer heeft krimp in zijn portefeuille gekregen: `De regio Noordoost Fryslan heeft een sterke lobby gevoerd om de krimpstatus te krijgen en kan nu rekenen op een mooi resultaat. Een resultaat waarmee we samen met onze partners verder kunnen bouwen aan een sterk en mooi Noordoost Fryslan'.

Meer informatie over demografische ontwikkelingen in Fryslan vindt u op www.fryslan.frl/fanmearneibetter