Koenders: `Nederland overweegt geen extra nationale maatregelen tegen Israel'
in Nederland / door Mike Durand / op 27/05/2015 om 14:33 / Tags: Gaza, nederzettingen, Tweede Kamer, vooroordelen, Westbank
De Tweede Kamer stemde gisteren twee moties af over speciale etikettering van producten uit Israelische nederzettingen. De moties waren ingediend tijdens het Kamerdebat van 20 mei over de situatie in Israel en Gaza. Bij de behandeling hiervan in dit debat zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken al dat het kabinet geen extra nationale maatregelen zal nemen, maar de kwestie van de etikettering van producten uit Israelische nederzettingen zal overlaten aan de Europese Unie.
Voor etikettering
Van Bommel (SP) en Grashoff (GL) hadden op 20 mei een motie ingediend over de etikettering van Israelische goederen afkomstig uit de Westbank, die in Nederlandse supermarkten aangeboden worden met de label "Israel". Zij vinden dit onacceptabel en 'misleiding' van de Nederlandse consument en willen dat de regering de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meer controles laat uitvoeren op de etikettering dergelijke producten.
Tegen etikettering
Ook Van Klaveren (GrBvK) had een motie ingediend met betrekking tot etikettering. Deze motie vroeg de regering krachtig afstand te nemen, ook in Europees verband, van een aparte etikettering van producten uit Israelische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Deze maatregel zou volgens hem in de praktijk kunnen leiden tot een boycot van Israelische producten.
EU
Beide moties werden verworpen. Dit volgt de lijn van het kabinetsbeleid om eventuele regels uitsluitend in Europees verband te nemen. De kwestie is niet eenvoudig, want het normale beleid is dat op etiketten het land van herkomst wordt vermeld. Nederland erkent de nederzettingen niet als deel van Israel, maar de Westoever is geen land. Bovendien zou zelfs een etikettering 'made in Palestine' niet voldoen aan het doel van SP en GL: zij zouden niet willen dat per ongeluk Palestijnse producten worden geboycot. Andere aanduidingen komen al snel dicht bij discriminatie, al helemaal omdat deze maatregel alleen wordt voorgesteld tegen Israel, en niet bijvoorbeeld tegen Marokko voor producten uit de bezette Westelijke Sahara. Er is een Europese richtlijn die het lidstaten mogelijk maakt producten die de label `made in Israel' dragen, maar afkomstig zijn uit de nederzettingen, aan te passen, maar de door minister Koenders aangehouden lijn wordt gevolgd die hierover in Europees verband overeenstemming na streeft.