Rijkswaterstaat brengt wateroverlast rondom Twentekanaal in kaart

27-05-2015

Omwonenden in de omgeving van Sluis Eefde hebben melding gemaakt van wateroverlast. Deze overlast uit zich met name in natte tuinen. Rijkswaterstaat wil graag een volledig beeld van de huidige vernatting verkrijgen. Om te beoordelen of er een relatie is met het Twentekanaal zodat we de aannemer, die de tweede sluis gaat bouwen, voldoende handvatten kunnen bieden om een eventuele toename van de overlast te voorkomen.

Grondwatermeetnetwerk

Om de hoogte van het grondwater te monitoren zijn peilbuizen in de omgeving van Sluis Eefde geplaatst. Hiermee verkrijgen we inzicht of de uitbreiding van Sluis Eefde van invloed zal zijn op de grondwaterstanden.

De huidige metingen tonen geen relatie aan tussen het Twentekanaal en de wateroverlast. Er is dus nu geen reden om een toename van de vernatting te verwachten. De gemeten grondwaterstanden komen niet tot aan de oppervlakte. Hieruit kunnen we concluderen dat de huidige wateroverlast niet door grondwater wordt veroorzaakt. We verwachten door de werkzaamheden ook geen wateroverlast in kelders nabij de sluis.

Waardoor wordt de wateroverlast dan wel veroorzaakt? De peilbuismetingen en onderzoek naar de opbouw van de bodem tonen aan dat dit waarschijnlijk komt door plaatselijk voorkomende stagnerende bodemlagen. Op die locaties kan regenwater niet in de bodem doorsijpelen waardoor er plasvorming ontstaat. Dit hoeft overigens niet in relatie te staan met de momenten van neerslag.

Contracteisen aannemer

Nog niet op alle locaties, waar wateroverlast gemeld is, staan peilbuizen. De oorzaak van deze overlast kan op deze locaties dan ook nog niet met zekerheid worden achterhaald. We willen dit netwerk dan ook graag uitbreiden, zodat de aannemer zowel voor als tijdens de bouw van de tweede sluis kan verifieren of zijn werkzaamheden invloed hebben op de wateroverlast en zo nodig maatregelen kan treffen. Om (een toename van) wateroverlast in bijvoorbeeld kelders of tuinen te voorkomen stellen we in zijn contract namelijk eisen aan de maximaal toelaatbare invloed op de grondwaterstand, aan de monitoring hiervan en aan eventuele interventiemaatregelen.

Wateroverlast? Laat het ons weten.

Indien u structureel wateroverlast ondervindt, kan het voor u wenselijk zijn dat wij uw perceel opnemen in het grondwatermeetnet. De metingen van de geplaatste peilbuis kunnen u tevens helpen bij het zoeken naar een doelgerichte oplossing van het waterprobleem (bijvoorbeeld drainage).

Ondervindt u structureel wateroverlast op uw perceel en wilt u graag dat Rijkswaterstaat deze opneemt wordt in het grondwatermeetnet? Stuur dan een e-mail naar uitbreidingsluiseefde@rws.nl o.v.v. `grondwatermeetnet'. Vermeld in uw e-mail het adres van uw perceel, waar de overlast plaatsvindt (bijvoorbeeld de tuin, kelder of kruipruimte) en of de wateroverlast structureel plaatsvindt of na perioden van neerslag. Wij nemen dan contact met u op of en wanneer wij een peilbuis plaatsen.