Tweede sluis Eefde: afronding planfase
27-05-2015
Het project `Uitbreiding Sluis Eefde' bevindt zich in de afrondende fase van de planvorming. Of misschien beter gezegd: in de voorbereiding voor de start van de realisatie. Het belangrijkste in de afronding van de huidige fase is momenteel het beroep bij de Raad van State op de wijziging van het bestemmingsplan.
Uitzicht op sluis Eefde
Primaire kering bij Sluis Eefde moet worden verlegd.
Voorbereiding aanbesteding nieuwe sluis
We zijn hard aan het werk om alle documenten af te ronden, die nodig zijn voor de aanbesteding van de uitvoering. Door de bijzondere contractvorm, Design, Build, Finance and Maintain (DBFM), vraagt dat extra nauwkeurigheid en een uitgebreidere set aan documenten. Als alles goed gaat versturen we dit najaar een uitnodiging naar alle geinteresseerde aannemers om in te schrijven op de bouw van de nieuwe sluis.
Zitting Raad van State Sluis Eefde
Nadat in september 2014 de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan heeft vastgesteld, heeft een aantal omwonenden beroep hiertegen ingesteld bij de Raad van State. De rechter heeft zich hierover op 24 april jl. gebogen in een zitting in Den Haag. Nu is het wachten op de uitspraak.
Met name de verlegging van de primaire waterkering, aan de Noordoostzijde van de bestaande sluis, is afhankelijk van de bestemmingsplanwijziging. De kering, die beveiliging biedt tegen overstroming, wordt naar het noorden opgeschoven om aan te sluiten op het ontwerp van de nieuw aan te leggen sluis.
Overige geplande aanpassingen zijn ook binnen het bestaande bestemmingsplan realiseerbaar.
Bomen en vleermuizen
De huidige werkzaamheden vinden nu dus vooral op kantoor plaats. Een van de eerst zichtbare activiteiten buiten is het kappen van de bomen bij de sluis, langs de dijk aan de IJsselzijde en langs het kanaal. Dit vindt naar verwachting in het najaar van 2015 plaats. Conform de Boswet hebben we hier geen vergunning voor nodig, maar moeten we de gekapte bomen wel compenseren. Dit doen we zoveel mogelijk door op locaties in de directe omgeving nieuwe bomen te planten.
Door de bomenkap aan de noordkant van het sluiscomplex wordt de vliegroute van de daar aanwezige gewone dwergvleermuis onderbroken. Rijkswaterstaat heeft reeds een ontheffing verkregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om de werkzaamheden uit te voeren. In de ontheffing staat dat we compenserende maatregelen moeten treffen in de vorm van schermen. Tot er nieuwe bomen staan plaatsen we langs de vliegroute schermen op palen. Dit helpt de vleermuizen bij het navigeren en het zoeken naar voedsel. Op dit moment zijn we bezig om deze maatregel nader uit te werken.
Verhuizing roeken verloopt voorspoedig
Voordat we kunnen kappen moet eerst de roekenkolonie (PDF, 200.3 kB) bij de huidige sluis zijn verhuisd. Daar werken we aan en verloopt vooralsnog succesvol. De verwachting is dat na het broedseizoen (medio juni 2015) de kolonie broedvrij wordt verklaard door de RVO en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit . Dan kunnen we de laatste voorbereidingen voor de kap van de bomen afronden.