UM mee met hogeronderwijsmissie Canada
UM mee met hogeronderwijsmissie Canada
27 mei 2015
Deze week gaat een delegatie van Nederlandse hogescholen en universiteiten naar Canada voor een onderwijsmissie. Het bezoek valt samen met een economische missie en een Staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan Canada. Namens de Universiteit Maastricht nemen rector Luc Soete en opleidingsdirecteur van de FHML-masteropleiding Global Health Anja Krumeich deel aan de missie. Zij presenteren het programma Global Health als best practice van een vruchtbare en innovatieve samenwerking tussen Nederland en Canada. De missie duurt van woensdag 27 t/m vrijdag 29 mei 2015 en bezoekt Ottawa, Waterloo en Toronto.
Study in Holland
Tijdens de missie trekken de verschillende hogescholen en universiteiten samen op om Study in Holland te promoten. De focus, voortkomend uit de Gezamenlijke Visie Internationaal van de koepelorganisaties VSNU en Vereniging Hogescholen, ligt op het grote aanbod van Engelstalige studieprogramma's in Nederland (in totaal 21.000 modules, waarmee Nederland koploper is onder niet-Engelstalige landen) en de hoogwaardige kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Naast de algemene punten worden per hogeronderwijsinstelling praktijkvoorbeelden verbonden die in de promotie voor Canada relevant zijn. De Universiteit Maastricht heeft in totaal met bijna 20 Canadese universiteiten een samenwerkingsverband, veelal in het kader van studentenuitwisseling.
Global Health als best practice
Een van de in totaal 4 best practices die gepresenteerd zullen worden is de masteropleiding Global Health (GH) van de Universiteit Maastricht en McMaster University. Het joint programma is in 2010 van start gegaan en biedt studenten de kans samen te werken in intercontinentale teams en een deel van hun studie aan McMaster te volgen of een van de andere drie partneruniversiteiten binnen het programma, in Thailand, India en Colombia. Alle partners hebben hun eigen GH-programma ontwikkeld, maar de kernonderdelen, zoals online tutorials van docenten van de partnerinstellingen, colleges van overal ter wereld en virtuele teams zijn gezamenlijk ontwikkeld. Inmiddels trekt Global Health zo'n 300-400 belangstellenden per jaar, waarvan er ongeveer 75 worden toegelaten.
Afgelopen najaar kreeg Global Health het felbegeerde `Bijzonder Kwaliteitskenmerk Internationalisering' van de NVAO en werd overall met een `goed' beoordeeld; een oordeel dat zelden wordt toegekend. Vooral de internationale en interculturele ervaringen die in het programma zijn geintegreerd werden geprezen. Krumeich: "Het is een bevestiging dat we een zeer hoog niveau halen met onze docenten, thesissen, begeleiding en inhoud." Meer over Global Health is te lezen in het UM Webmagazine (dd. februari 2015).
In 2013 kreeg de UM als tweede Nederlandse universiteit (na Wageningen UR) als gehele instelling het bijzondere kwaliteitskenmerk internationalisering van de NVAO.