Monumentale steden in trek


Monumentale steden in trek

27 mei 2015

Monumentale steden groeien harder dan andere steden en hebben minder last van vergrijzing. Daarbij ontwikkelen de huizenprijzen in monumentale steden zich gunstig in vergelijking met andere, nieuwe steden. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten, die vandaag werd gepresenteerd.

De atlas , die jaarlijks verschijnt, heeft dit jaar als thema 'erfgoed'. De vijftig grootste gemeenten van Nederland worden in het onderzoek op vijftig punten vergeleken. Daaruit blijkt onder andere dat de verschillen tussen steden toenemen, meestal in het voordeel van de monumentale steden.
Monumenten dragen bij aan de aantrekkingskracht van de stad. Mensen wonen en werken er graag, concluderen de onderzoekers.

Waarde behouden

Gracht in Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed.Tijdens de presentatie van de atlas gaf Cees van 't Veen, Algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, antwoord op de vraag hoe de waarde van monumenten ook voor de toekomst behouden blijft. Volgens hem kan dat met draagvlak,
samenwerking, kennis en initiatief. Van `t Veen daagt gemeenten uit om met deze vier sleutelbegrippen aan de slag te gaan. Met kennis en advies staat de Rijksdienst de gemeenten hierbij graag ter zijde.