Extra geld voor huishoudelijke ondersteuning


Home > Actueel > Nieuws > Extra geld voor huishoudelijke ondersteuning

De aanvraag van de 6 gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden voor de Huishoudelijke Hulp Toelage is goedgekeurd door het Rijk. Dit betekent dat de regio-gemeenten Giessenlanden, Leerdam, Zederik, Molenwaard, Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam in 2015 en 2016 meer geld krijgt om de
werkgelegenheid binnen de huishoudelijke ondersteuning te stimuleren, dat veel arbeidsplaatsen in de huishoudelijke ondersteuning behouden blijven en dat inwoners er van kunnen profiteren doordat zij tegen een gereduceerd tarief extra huishoudelijke ondersteuning kunnen inkopen.

Wie komen in aanmerking voor de toelage?

Inwoners met een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning kunnen extra uren inkopen via een zorgaanbieder of in de vorm van een Pgb. Deze groep ontvangt van het Wmo-loket binnenkort hiervoor een beschikking.

Daarnaast kunnen mantelzorgers en inwoners met een beperking zonder indicatie in aanmerking komen voor extra uren huishoudelijke ondersteuning. Deze groep moet dit zelf aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente.

Hoe werkt het en wat betekent het financieel?

De exacte invulling van de extra uren wordt in onderling overleg afgesproken. Het kan bijvoorbeeld gaan om extra huishoudelijk werk dat vanuit de Wmo niet wordt gedaan.

Voor een uur huishoudelijke ondersteuning moet normaliter EUR 22,50 worden betaald aan de zorgaanbieder. Dit bedrag wordt grotendeels vergoed vanuit de Huishoudelijke Hulp Toelage. Hierdoor kunnen inwoners met een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning extra uren inkopen bij hun
zorgaanbieder tegen een tarief van EUR 7,50 per uur (dit geldt voor 2015, vanaf 2016 wordt dit EUR 10,00 per uur). Mantelzorgers en inwoners met beperkingen betalen een tarief van EUR 10,00 per uur (in zowel 2015 als 2016). Voor de extra uren hoeft geen eigen bijdrage aan het CAK te worden
betaald.

Per periode van 4 weken kunnen mantelzorgers en inwoners met een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning maximaal vier extra uren inkopen, dit is gemiddeld 1 uur per week. Voor inwoners met andere beperkingen geldt een maximum van acht uur per vier weken, dus gemiddeld 2 uur per week.