Te grote verpakking veroorzaakt voedselverspilling


34% van de mensen die wel eens eten weggooit doet dat omdat er te veel in de verpakking zit. Uit nieuw onderzoek van GfK, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat vooral bij verpakte groenten, vlees en brood de verpakkingsgrootte een probleem is. Het Voedingscentrum roept consumenten op
om voorbeelden van verpakkingen die te groot zijn te delen op social media met #lastpak.

Het Voedingscentrum hoopt zo fabrikanten te stimuleren om aan de slag te gaan met oplossingen en wil consumenten tegelijkertijd gerichte tips geven om voedselverspilling tegen te gaan.

Vooral jongeren tot 29 jaar, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingen, zoals voorverpakte sla, vers brood en pastasaus. Een ruime meerderheid van de consumenten (72%) geeft aan het erg te vinden eten te moeten weggooien vanwege de verpakkingsgrootte.

Meer keuze verpakkingen nodig

Volgens Corne van Dooren, kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum, kunnen fabrikanten consumenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan. "Mensen geven aan dat meer keuze in verpakkingsformaten hen kan helpen minder te verspillen. Kleinere en hersluitbare verpakkingen zijn
daar een belangrijk onderdeel van. Sommige fabrikanten doen dit al goed, consumenten waarderen kleinverpakkingen vleeswaren, kleine blikjes groenten en zakken met 1 kilo aardappelen. Maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met meer deelverpakkingen, zoals boterhammen per twee verpakt of sla in
portiezakjes.

Milieubelasting

Overigens leiden kleinere dan wel deelbare verpakkingen niet tot meer milieubelasting door het extra verpakkingsmateriaal dat nodig is. Van Dooren: "Er is doorberekend hoe groot de impact van meer soorten verpakkingsmateriaal is op het milieu. De milieuschade die het oplevert als goed voedsel
wordt weggegooid, is over het algemeen groter dan de milieubelasting die het kost om extra verpakkingsmateriaal te maken of te verwerken." Verpakkingen hebben dan ook een belangrijke rol, ook om producten langer vers te houden, thuis en in de winkel.

Eigen verantwoordelijkheid

Consumenten kunnen minder verspillen door bijvoorbeeld voor de aankoop goed na te denken of ze het wel op krijgen en wat ze met het restant van een product kunnen doen. Invriezen is bij een heel brood bijvoorbeeld een goede optie. Praktische tips die consumenten kunnen helpen om goed om te
gaan met eten staan op voedingscentrum.nl/minderverspillen.

#lastpak

Om meer inzicht te krijgen waar consumenten tegenaan lopen en om fabrikanten te inspireren om de verpakkingsgrootte beter aan te laten sluiten op de wensen van de consument, start het Voedingscentrum de actie #lastpak. Tussen woensdag 27 mei en woensdag 10 juni kan iedereen voorbeelden van te
grote verpakkingen via Facebook en Twitter delen met het Voedingscentrum.

Resultaten actie

De inzendingen worden aangeboden aan de Alliantie Verduurzaming Voedsel, evenals de resultaten van het onderzoek. De Alliantie kijkt hoe producenten en retailers hun verpakkingen nog beter kunnen afstemmen op de behoeften van consumenten.

Bekijk de onderzoeken in de persmap Voedselverspilling

Bekijk het nieuwsbericht

Lees meer over het voorkomen van voedselverspilling