4 nieuwe initiatieven visserij en aquacultuur in Myanmar
Gepubliceerd op: 22 mei 2015
4 nieuwe initiatieven voor visserij en aquacultuur zijn de rijke vangst van de handel- en investeringsmissies van afgelopen februari. Deze missies waren gecoördineerd door Solidaridad en georganiseerd in samenwerking met Wageningen UR en verschillende private partners waaronder Til-Aqua International, Primstar, Rederij Vrolijk, Pefa en Nutreco.
NCH en Solidaridad hebben voor de Nederlandse sector Visserij en Aquacultuur een handels- en investeringsmissie naar Myanmar georganiseerd. Zij bouwen daarbij voort op eerdere activiteiten van Solidaridad, Wageningen UR en CBI in visserij en aquacultuur in Myanmar. Aansluitend aan deze missie hebben genoemde partijen met lokale counterparts uit de publieke en private sector een analyse gemaakt van het huidige onderwijs voor aquacultuur en visserij in Myanmar.
Deze analyse werd net als de handelsmissie uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse zaken.
Onderwijs visserij en aquacultuur Myanmar
Doel van deze analyse was om te bekijken hoe het onderwijs in Myanmar momenteel georganiseerd is en wat er nodig is aan interventies om het onderwijs zo in te richten dat het hoog opgeleide professionals opleidt die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de sector visserij en aquacultuur. In het rapport staan aanbevelingen over hoe een Nederlandse bijdrage aan capaciteitsopbouw voor onderwijs vormgegeven kan worden.
Het rapport besteedt bijzondere aandacht aan de rol van het bedrijfsleven in het garanderen van behoeftegerichte interventies in het onderwijs. Hiervoor was de bijdrage van de Nederlandse private partners cruciaal. Staatssecretaris Dijksma overhandigde het rapport onlangs aan de minister van Livestock, Fisheries and Rural Development HE Ooh Myint.
Praktijkgerichte curricula
Solidaridad, Wageningen UR en de private partners hebben in het rapport ook 4 initiatieven aangedragen die tijdens de missies in februari verder ontwikkeld zijn. Een van deze initiatieven is gericht op ontwikkeling van praktijkgerichte curricula voor de universiteiten.
De andere initiatieven zijn gericht op inclusieve en geintegreerde keteninterventies. Deze zullen zowel voor de commerciele partijen, als voor de kleine boeren en de vissers leiden tot verhoogde productiviteit op basis van good aquaculture and fisheries practices en verhoogde inkomsten. RVO.nl onderzoekt momenteel samen met Solidaridad in hoeverre deze initiatieven gedragen worden door de private sector in Nederland en Myanmar. De inzet is om met PPP-constructies snel met deze initiatieven van start te gaan.
Al deze activiteiten dragen in de komende jaren samen met een CBI-programma voor visserij en aquacultuur bij aan een structurele Nederlandse inzet op de duurzame ontwikkeling van visserij en aquacultuur in Myanmar.