UvA-hoogleraar Rens Bod brengt scepticus Michael Shermer op ander idee
UvA-hoogleraar Rens Bod brengt scepticus Michael Shermer op ander idee
21 mei 2015
Na vrijwel alle hoop in de wetenschappelijke kwalificaties van de geesteswetenschappen te hebben opgegeven, is de veelgeprezen scepticus, schrijver en wetenschapsjournalist Michael Shermer tot inkeer gekomen door een ontmoeting met UvA-hoogleraar Rens Bod. In een recent verschenen artikel in het populair-wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific American' vertelt Shermer hoe Bod erin slaagde zijn standpunten over de geesteswetenschappen te veranderen.
Shermer sprak Bod, hoogleraar Computationele en digitale geesteswetenschappen, eerder dit jaar tijdens de presentatie van zijn boek The Moral Arc in SPUI25. Bod trad hierbij op als discussiant.
De empirische basis van de geesteswetenschappen
In de discussie, waarin de empirische basis van de geesteswetenschappen centraal stond, vertelde Bod aan Shermer over verschillende episodes uit de geschiedenis van de geesteswetenschappen (zoals beschreven in Bods boek A New History of the Humanities). Hiermee maakte hij duidelijk dat Shermers definitie van wetenschap - als een reeks methoden die waargenomen of gededuceerde fenomenen (in heden of verleden) beschrijft en interpreteert, gericht op het toetsen van hypothesen en het ontwikkelen van theorieen - toepasbaar is op verschillende terreinen binnen de geesteswetenschappen, zoals kunstgeschiedenis, muziekwetenschap, taalwetenschap, archeologie en literatuurwetenschap.
* Lees het artikel in 'Scientific American'
Over Rens Bod
Als hoogleraar Computationele en digitale geesteswetenschappen en directeur van het Center for Digital Humanities van de UvA onderzoekt Bod de geesteswetenschappen vanuit zowel computationeel als historisch perspectief. Bod schreef verschillende boeken en wetenschappelijke artikelen. Ook hij is de drijvende kracht achter de conferentiereeks The Making of the Humanities.
Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting