Nieuwe MCU's voor de noordelijkste veiligheidsregio's

De Veiligheidsregio's Fryslan en Groningen krijgen elk een Mobiele Commando Unit (MCU). De MCU - de opvolger van de huidige commando haakarmbak (COH) - wordt geleverd door Dutch Rescue Vehicles uit Hoogeveen. Dit bedrijf is geselecteerd uit de kandidaten die hebben deelgenomen aan de Europese aanbestedingsprocedure. Op maandag 18 mei ondertekenden Roelf Knoop (regionaal commandant brandweer en plaatsvervangend directeur van Veiligheidsregio Groningen), Wim Kleinhuis (algemeen directeur van Veiligheidsregio Fryslan) en Andre Knol (directeur van Dutch Rescue Vehicles) de leveringsovereenkomst. Deze ondertekening markeert de afronding van de aanbesteding en de start van de bouw van de twee MCU's. De MCU's worden maart volgend jaar geleverd.

ondertekening1

Wat is een MCU-bak?

De MCU gaat naar de locatie waar een incident plaatsvindt, bijvoorbeeld als er een grote brand is op een industrieterrein. De MCU is feitelijk het mobiele `huis' van het Commando Plaats Incident (CoPI). Het betreft een vrachtwagen met een vaste opbouw, waarin een goede overlegruimte voor het CoPI wordt gecreeerd door op plaats incident de wanden uit te schuiven. Daarnaast bevindt zich in de opbouw een aparte werkruimte voor twee personen. Het voertuig beschikt over een zelfstandige stroomvoorziening en moderne communicatie- en informatiemiddelen.

Waarom een gezamenlijke aanbesteding?

Veiligheidsregio's Fryslan en Groningen hebben de aanbesteding heel bewust gezamenlijk aangepakt. Beide regio's geloven namelijk in een goede onderlinge samenwerking en proberen waar dat meerwaarde heeft hun manier van werken op elkaar af te stemmen. Mede daarom is gedurende het gehele traject het doel geweest om twee identieke MCU's aan te schaffen. In dit specifieke geval vooral om maximale uitwisselbaarheid tijdens grootschalige incidenten te stimuleren.

Het programma van eisen en wensen werd in nauwe samenwerking ontwikkeld door een interregionaal projectteam en een interregionaal gebruikersteam. Het projectteam bestond uit collega's met expertise op het gebied van materieel en ICT. Het gebruikersteam bestond uit Leiders CoPI, informatiemanagers, plotters en vertegenwoordigers van brandweer, politie, GHOR, bevolkingszorg en voorlichting. Beide teams hebben ook de beoordeling van de inschrijvingen voor hun rekening genomen. Een inspirerend project met een mooi resultaat.

De komende periode worden de MCU's opgebouwd. Ook dit traject zal vanuit een gezamenlijk project worden begeleid.