Geotechniek ontdekken is leuk tijdens GeoWeek

Leerlingen kruipen deze week in de huid van geotechnici uit bodem-, water- en geo-informatiesector. Ze onderzoeken bijvoorbeeld de kwaliteit van het water in het slootje naast de school, inspecteren of onze dijken veilig zijn, maken een digitale kaart of analyseren een zelf uitgestoken bodemprofiel.

Deze week is het namelijk 'GeoWeek', een week waarin 4.000 leerlingen van 10-15 jaar kennis maken met het geotechnisch werkveld. Hard nodig, want om in de behoefte van technisch geschoolde geografen op langere termijn te voorzien moet de interesse bij leerlingen al op jonge leeftijd worden gewekt.

Zo ontving het Waterschap Noorderzijlvest gisteren 52 brugklassers van het HN Werkman College Groningen voor een dijkinspectie. Dijkgraaf van Zuiderzeeland Hetty Klavers liet de leerlingen zien dat ze onder NAP niveau wonen, en dat onze dijken dus hard nodig zijn om droge voeten te houden. Daarna gingen de leerlingen buiten zelf een dijk onderzoeken. Hun conclusie: "dit is een matige dijk, daar moet nodig wat aan gebeuren". Gelukkig was het waterschap daar al mee bezig. En vanochtend onderzochten leerlingen uit groep 8 van obs De Moolhoek de bodem van Zeeland. Bodemadviseur Walter Jonkers van de Provincie Zeeland liet zien hoe de leerlingen zelf een bodemprofiel konden uitsteken en wat er precies in de bodem van Zeeland te vinden is.

Nog twee dagen GeoWeek met vele expedities staan op het programma. We laten de leerlingen door bedrijfsbezoeken, gastlessen en veldwerk kennis maken met de praktijk van het werkveld van de geografie. En wie weet zijn dit de geotechnici van de toekomst.