CU-SGP wil einde aan torenhoge bemiddelingskosten verhuurders

Persbericht ChristenUnie-SGP Rotterdam - 20 mei 2015

CU-SGP wil einde aan torenhoge bemiddelingskosten verhuurders

De ChristenUnie-SGP in Rotterdam wil dat het stadsbestuur particuliere verhuurders - die onevenredig hoge bemiddelingskosten vragen van huurders - op het matje roept. Verhuurders maken namelijk volgens burgerraadslid Mark de Boer misbruik van de huidige schaarste op de huurmarkt: “Huurders nemen hoge bemiddelingskosten van vele honderden euro’s vaak voor lief, ook al heeft de verhuurder er nauwelijks iets voor gedaan. Na lang zoeken heb je immers eindelijk een geschikte woning gevonden en voor jou tien anderen.” De ChristenUnie-SGP heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

De Boer wil graag dat het stadsbestuur werk gaat maken van de aanpak van deze ‘malafide’ verhuurders: “Een vergoeding van één maand huur plus BTW staat veelal in geen verhouding tot de daadwerkelijk geleverde diensten. Van een gerichte persoonlijke zoektocht naar een geschikte woning is in ieder geval zelden sprake. Je mag al blij zijn als je geautomatiseerde e-mails krijgt met het aanbod van de verhuurder. Maar om daar nou vele honderden euro’s voor te vragen? Dat is niks anders dan huurders uitwringen en dat moet snel stoppen!” Het is overigens niet zo dat alle particuliere verhuurders deze werkwijze hanteren. “Er zijn zeker ook verhuurders die zich keurig aan de regels houden en zo hoort het ook. Het huidige beperkte aanbod van het middensegment staat momenteel alleen niet in verhouding tot de grote vraag, waardoor je voor een woning toch geregeld bent aangewezen op bureaus die het niet zo nauw nemen met de wet.”, aldus De Boer.

Dan maar naar Capelle

De ChristenUnie-SGP maakt zich zorgen over deze gang van zaken bij diverse particuliere verhuurders in Rotterdam. “De huidige krapte op de huurdersmarkt mag geen reden zijn om huurders onredelijk te belasten en het draagt in onze ogen ook zeker niet bij aan een aantrekkelijk woonklimaat in onze stad.” Het vormt een financiële barrière voor bijvoorbeeld starters die willen doorgroeien naar een ruimere woning. “Die doelgroep willen we juist voor de stad behouden en je moet voorkomen dat zij om deze reden buiten de stadsgrenzen gaan zoeken naar een geschikte woonruimte.”, aldus De Boer die daarom wethouder Schneider oproept om verhuurders die zich niet aan de regels houden op het matje te roepen.

En als ik die bemiddelingskosten al heb betaald?

De ChristenUnie-SGP adviseert woningzoekenden als het even kan geen zaken te doen met verhuurders die hoge bemiddelingskosten vragen. Zoek naar verhuurders die een redelijke vergoeding vragen, zoals bijvoorbeeld de corporaties (zij en de meeste andere betrouwbare verhuurders vragen maximaal 250 euro aan administratie- en contractkosten). Kom je toch een leuke woning tegen die je echt heel graag wilt maar waar je flink moet bijleggen? Probeer dan na ondertekening van het contract de extra kosten terug te vragen. De kans dat dit lukt is zeer klein maar zeker het proberen waard.

Aan het college van Burgemeester en Wethouders

Coolsingel 40, 3011 AD ROTTERDAM

Schriftelijke vragen van het lid Sies (ChristenUnie-SGP) over te hoge bemiddelingskosten van particuliere verhuurders

Rotterdam, 12 mei 2015

Geacht college,

Het is in Nederland verboden om sleutelgeld te vragen – een door de huurder te betalen bedrag aan de verhuurder zonder dat hier een tegenprestatie tegenover staat – maar uit vele signalen blijkt dat diverse particuliere verhuurders in Rotterdam nog steeds een vorm van sleutelgeld vragen, zij het direct of in de vorm van overname- of bemiddelingskosten. Zo vragen veel verhuurders bijvoorbeeld een bemiddelingsvergoeding van één keer de huurprijs plus BTW terwijl daar veelal nauwelijks werkzaamheden tegenover staan (behalve dan het invoeren van de huurder in het systeem zodat je geautomatiseerde aanbiedingen krijgt in je mailbox die zelden matchen met je voorkeuren. En daar verdient een verhuurder dan een goede 500 tot 1000 euro mee. Daar komt bij dat de verhuurder vaak al een vergoeding krijgt van de eigenaar voor het vinden van een geschikte match waardoor verhuurders soms van twee walletjes eten.

Huurders worden hierdoor onterecht zwaar belast en gaan door de huidige krapte op de Rotterdamse huurdersmarkt vaak akkoord met een veel te hoge extra vergoeding bovenop de gewone huurprijs. Je hebt immers na lang zoeken een (geschikte) woning gevonden en voor jou tien anderen.

De ChristenUnie-SGP maakt zich zorgen over deze gang van zaken bij diverse particuliere verhuurders in Rotterdam. De huidige krapte op de huurdersmarkt mag geen reden zijn om huurders onredelijk te belasten en het draagt in onze ogen ook zeker niet bij aan een aantrekkelijk woonklimaat in onze stad. Het werpt immers een financiële barrière op voor een woon carrière en belemmert daarmee de doorstroming op de Rotterdamse woningmarkt. Ook ontvangen wij diverse signalen dat deze omstandigheden voor huurders reden kan zijn om (noodzakelijkerwijs) buiten de stadsgrenzen een woning te zoeken. Ik heb hierover de volgende vragen aan u:

1. Herkent het college zich in de hierboven geschetste problematiek?

2. Is het college het met ons eens dat de geschetste problematiek onwenselijk is en niet bijdraagt aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat?

3. Heeft de gemeente Rotterdam momenteel in beeld welke particuliere verhuurders onevenredig hoge vergoedingen vragen van huurders en hiermee op de rand van de wet balanceren?

4. Wat doet de gemeente Rotterdam op dit moment aan deze onwenselijke praktijken en welke maatregelen heeft de gemeente Rotterdam in het verleden genomen?

5. Welke juridische mogelijkheden heeft de gemeente Rotterdam om deze particuliere verhuurders aan te schrijven en eventueel te beboeten bij voortzetting van hun ‘malafide’ werkwijzen?

Met vriendelijke groet,

Setkin Sies

ChristenUnie-SGP