Van der Steur start campagne voor beter beveiligd agrarisch bedrijf

Start nieuw project tegen criminaliteit op platteland

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland hebben vanmiddag het startsein gegeven voor een nieuw platform om boeren en tuinders te helpen bij een betere beveiliging van hun bedrijf. Ze deden dat op het veehouderijbedrijf van de familie De Wit in Hazerswoude. Er is actie nodig om de criminaliteit op het platteland en vooral inbraken en diefstal terug te dringen.

Diefstal van dieselolie komt regelmatig voor. Ook kleine machines, gereedschap, maaiers en allerhande apparatuur worden van het boerenerf gestolen. Het platform `Beveilig mijn boerenbedrijf.nu' heeft als doel boeren en tuinders te ondersteunen bij deze beveiliging. De agrarische ondernemer kan een gratis scan laten maken door het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), zodat hij met adviezen en tips kan besluiten om de best passende preventieve maatregelen te nemen.

Subsidieregeling

Door een nieuwe subsidieregeling van het ministerie van veiligheid en Justitie worden boeren en tuinders vanaf nu extra gestimuleerd om te investeren in producten zoals een opritverklikker, dieseltankalarm, voertuigbewaking, hang- en sluitwerk, een camera en een pinautomaat voor ondernemers met een boerderijwinkel. Als ze dat doen, krijgen ze de helft van hun investering terug.

Gezamenlijk gaven minister Van der Steur en LTO-voorzitter Maat bij veehouder Gijs en zoon Jan Dirk de Wit letterlijk en figuurlijk groen licht voor het nieuwe platform `Beveilig mijn boerenbedrijf.nu'. Minister Van der Steur noemde "de veiligheidsscan en de faciliteiten, die ondernemers worden aangereikt, een goede combinatie naar meer bewustwording en meer veiligheid in de land- en tuinbouwsector. Ik ondersteun dit initiatief daarom van harte", aldus de minister.

Achter slot en grendel

LTO-voorzitter Maat zei blij te zijn met de gezamenlijke poging om bedrijven weer iets veiliger te maken. Hij benadrukte dat de eerste verantwoordelijkheid om diefstal en inbraak zoveel mogelijk te voorkomen, ligt bij de ondernemers. "Het begint bij toezicht op je bedrijf tot en met het opbergen van spullen, machines en trekkers achter slot en grendel. De gelegenheid maakt de dief, dat is nooit anders geweest. Dus beveilig je bedrijf, nu."

Patrick van den Brink, directeur van het CCV, bood veehouder De Wit het resultaat aan van een onlangs uitgevoerde scan. Agrariers kunnen zelf veel doen om de veiligheid van hun bedrijf op een hoger niveau te brengen, stelde hij. "Onze ervaring met het uitvoeren van scans heeft geleerd, dat ondernemers meer uit de scan halen dan zij in eerste instantie hadden verwacht. Het levert veel nieuwe inzichten op en daar kunnen ze mee aan de slag." Foto: fotopersburo Jos van Leeuwen, Den Haag

20 mei 2015