Orgaan-op-chip-technologie krijgt impuls door Nederlandse samenwerking
Orgaan-op-chip-technologie krijgt impuls door Nederlandse samenwerking Naar overzicht
20 mei 2015 | NIEUWSBERICHT
Nederlandse universiteiten en industrie bundelen hun krachten in de nieuw opgerichte stichting hDMT (Institute for human Organ and Disease Model Technologies). De partners werken intensief met elkaar samen op het gebied van orgaan-op-chip-technologie. De chips kunnen de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen van ziekten enorm versnellen.
Orgaan- en ziektemodellen op chips zijn microapparaatjes die levende menselijke cellen van specifieke organen bevatten. Ze bootsen de functies, dynamiek en opbouw van menselijke organen na. Door kennis en faciliteiten vanuit uiteenlopende disciplines en organisaties met elkaar te delen, wordt Nederland wereldwijd een belangrijke speler in de ontwikkeling van orgaan- en ziektemodellen op chips als testsysteem voor verschillende toepassingen.
Behandeling op maat
Prof. Christine Mummery, voorzitter raad van bestuur hDMT en hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan het Leids UniversitairMedisch Centrum (LUMC): "Door het gebruik van patient-specifieke stamcellen voor de chips worden de genetische eigenschappen van individuele patienten meegenomen in de tests. Daardoor kunnen medicijnen worden ontdekt die voor de ene patient zeer effectief zijn, maar voor een andere patient juist leiden tot ernstige bijwerkingen. Uiteindelijk willen we toe naar een behandeling op maat voor iedere patient."
Hart, kanker en bloedvaten
hDMT is opgericht door negen partners met elk een eigen expertise: Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven, Hubrecht Instituut, Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus Medisch Centrum, Galapagos en Genmab. De stichting concentreert zich in eerste instantie op drie onderzoekslijnen: hart, kanker en bloedvaten op chips.