Kentalis start campagne voor meer begrip voor mensen met doofblindheid

‘Ik zie mijn mogelijkheden, nu anderen nog’

Kentalis start campagne voor meer begrip voor mensen met doofblindheid

“Ik loop met een blindenstok, maar kan ook tekenen en wil illustrator worden. Dat begrijpen veel mensen niet. Ze weten niet dat er veel vormen van doofblindheid zijn. Omdat ze het niet begrijpen, word ik vaak gepest en onderschat”, legt campagneheld Dewi (17) uit. In een nieuwe campagne geeft zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis antwoord op vragen over doofblindheid en laten mensen met doofblindheid zien wat er wél mogelijk is als je niet of niet goed hoort én ziet.

Onbegrepen

Dewi (17) is doof en zwaar slechtziend en wil illustrator worden. Eigenlijk is ze dat al, zelfs haar shirts ontwerpt Dewi al zelf. “Ik weet dat ik dit kan: ik heb talent en wil het graag. Toch wil niet iedereen dat geloven. Bij sommige opleidingen was ik niet welkom. Ze stelden negatieve vragen, vonden mijn doofheid een probleem en zeiden uiteindelijk dat ik niet kon komen. Dat is toch discriminatie? Gelukkig ben ik nu toegelaten op een school in Zwolle.”

Tijd voor meer kennis

Dewi wil dat mensen naar haar mogelijkheden kijken. Om dat te bereiken, is het belangrijk dat meer mensen weten wat doofblindheid precies is. Dat zou het leven van de 40.000 Nederlanders met doofblindheid gemakkelijker maken. Door gebrek aan kennis, worden deze mensen namelijk niet altijd begrepen of naar de juiste zorg of school doorverwezen. Tijd voor verandering. Daarom lanceert zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis een campagne over doofblindheid op www.ikenkentalis.nl.

Rol van gemeente en zorgprofessionals

Een tweede belangrijke boodschap is dat verwijzers en gemeenten veel kunnen doen om de mogelijkheden van mensen met doofblindheid te vergroten. Het is belangrijk dat de gemeente mensen met doofblindheid goed kan informeren en doorverwijzen naar de juiste ondersteuning. Het initiatief Oog en Oor voor Talent, waar Kentalis samenwerkt met negen organisaties, voor meer begrip en kennis over doofblindheid richt zich daarom ook op gemeenten. Ook belangrijk is dat zorgprofessionals doofblindheid kunnen signaleren. Vooral mensen met aangeboren doofblindheid komen namelijk lang niet altijd bij de juiste zorg terecht, soms wordt bijvoorbeeld onterecht gedacht dat ze een verstandelijke beperking hebben.

Zelfstandig leven

Mensen met doofblindheid leiden vaak een heel zelfstandig leven. Ze studeren, werken, reizen, hebben een gezin. Met de juiste ondersteuning is er veel mogelijk. Kentalis biedt onderwijs, zorg en onderwijs voor kinderen, jongeren en volwassenen met doofblindheid en begeleidt ook hun gezinsleden en andere betrokkenen. Vaak begint het met het leren omgaan met doofblindheid en het aanleren van nieuwe manieren van communiceren.

Kentalis in het kort

Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. Wij zijn er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Wij bieden hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. En we delen onze expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Ons doel is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Noot voor redacties