Voeding steeds belangrijker in het voetbal

Live Sessie Voeding & Voetbal op 20 mei - AFC Ajax Voeding steeds belangrijker in het voetbal

Voeding speelt in het voetbal een rol in onder andere de voorbereiding, het leveren van inspanning, de wijze van herstel en de kans op blessures. Goede voeding wordt binnen de voetbalwereld steeds belangrijker. Woensdag 20 mei organiseert het Nationale Sportinnovatie Platform, in samenwerking met AFC Ajax, de Live Sessie Voeding & Voetbal in de Amsterdam Arena.

Sportdietisten van voetbalclubs uit de Eredivisie, voedingsdeskundigen en producenten uit de voedingsmiddelenindustrie gaan in Amsterdam met elkaar in gesprek over de eet-do's en dont's voor voetballers. Naast training en slaap, is gezond en goed eten immers van grote invloed op de prestaties van iedere (top)sporter.

Sprekers

- Ian Rollo, senior scientist Pepsi Gatorade aan Loughborough University (UK) bespreekt de nieuwste ontwikkelingen binnen voeding en voetbal.

- Peter Res, voedingsdeskundige bij AFC Ajax, gaat dieper in op het onderwerp voeding tijdens training en op wedstrijddagen.

- Pim Koolwijk, inspanningsfysioloog FC Utrecht, spreekt over inspanningsfysiologie in voetbal en voeding als prestatiebepalende eigenschap.

- Marlou Dirks, PhD student aan Maastricht University, vertelt over de inname van voeding tijdens herstel.

- Marco Mensink, Universitair docent Wageningen University, behandelt het thema voeding en concurrent training.

- In parallelsessies wordt onder meer gesproken over voeding en blessures, de voedselvoorbereiding voor voetballers en de toepassing van koolhydraten in voeding.

Voeding & Voetbal

Voetbal is de meest beoefende sport ter wereld en wordt gekenmerkt door korte explosieve inspanningen afgewisseld met gemiddelde gelijkmatige inspanningen. Hierbij speelt de energievoorziening een belangrijke rol. Voeding rijk aan koolhydraten is nodig om het hoge energieniveau vast te houden. Door het intensieve intervalkarakter van voetbal is ook de vochtbehoefte verhoogd.

Tijdens een voetbalwedstrijd op topniveau kunnen spelers met een gemiddelde inspanning, een afstand afleggen van 10-11 kilometer, 800-1200 meter sprinten, 40-60 keer versnellen en ongeveer elke 5 seconden van richting verwisselen. Door het interval karakter van de sport voetbal kunnen de koolhydraatvoorraden in de beenspieren tijdens een wedstrijd van 90 minuten uitgeput raken.

Peter Res: "Goede voeding is super belangrijk en heeft zowel direct, als indirect invloed op de prestaties. Als je 2 kilo minder vet hoeft te verplaatsen van a naar b, ben je sneller bij b. Dat is al een hele simpele manier waarin voeding een directe invloed heeft. Maar voeding heeft ook veel meer een indirecte invloed: Lange termijn, aanleveren van bouwstenen. Voor herstel, training na training. Maar ook voor een goede kwaliteit van spieren en pezen. En het voorkomen van blessures en ziektes."

Profvoetballers spelen gemiddeld twee-derde van een wedstrijd op 85% van de maximale hartslag en de koolhydraatvoorraden in de actieve spieren kunnen tot 90% uitgeput raken. Dit is meer dan voldoende om de sportprestaties significant te laten dalen. Ter voorbereiding en voor optimaal herstel speelt voeding een centrale rol.

Nationale Sportinnovatie Platform

Het Nationale Sportinnovatie Platform is de community voor iedereen in Nederland die betrokken is of wil worden bij innovatie in de sport. In dit platform bundelen drie partijen hun krachten: InnoSportNL, Sports and Technology en Arko Sports Media. Met deze krachtenbundeling streven alle partijen ernaar dat sportinnovatie een zaak wordt van overheid, bedrijfsleven, wetenschap en sport samen. www.sportinnovatieplatform.nl