Ziekenhuis ziekmakend voor ouderen
woensdag, 20 mei 2015
Ziekenhuis ziekmakend voor ouderen Veel in het nieuws: senioren blijven onnodig lang in het ziekenhuis. Zorgelijk is dat met name voor kwetsbare ouderen. Een op de drie ouderen verlaat het ziekenhuis slechter dan dat zij er in gaan. De Unie KBO doet er wat aan, met een keurmerk
Seniorvriendelijk Ziekenhuis. En we willen dat ziekenhuizen weer zelf een zorgindicatie gaan geven voor hun patienten.
Waarom is het verkeerd dat ouderen lang in een ziekenhuis verblijven? 65-plussers hebben vaak meerder aandoeningen tegelijkertijd en lopen meer risico op functieverlies tijdens de opname. Onnodig lang in het ziekenhuis is onacceptabel, vinden wij. Al langer pleit de Unie KBO, met andere
ouderenorganisaties samen, voor een goede overgang van ziekenhuis naar verpleeghuis- of thuissituatie (lees hier onze Kamerbrief van 14 april 2015).
Keurmerk voorkomt ellende
Om het ziekenhuis een plek te maken die veilig is voor ouderen, ontwikkelde de Unie KBO met de ouderenorganisaties PCOB, NVOG en het NOOM, het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Goede, snelle en warme doorgeleiding (continuteit van zorg) is **n van de 15 kwaliteitsaspecten waaraan een
ziekenhuis moet voldoen om voor het keurmerk in aanmerking te komen. Dit houdt in dat er een duidelijk omschreven ontslagprocedure is voor kwetsbare ouderen, plus een nazorgtraject.
Bij ontslag uit het ziekenhuis moeten de volgende zaken geregeld zijn:
* Snelheid Overdracht naar de volgende zorgverlener vindt binnen 24 uur plaats.
* Duidelijkheid Bij ontslag naar huis zijn er heldere afspraken over wie de (kwetsbare) oudere pati*nt thuis bezoekt, binnen twee dagen na ontslag.
* Soepele overdracht naar de thuissituatie Zo nodig wordt de wijkverpleegkundige ingeschakeld.
* Huisarts informeren, mantelzorger instrueren Degenen rond de pati*nt zijn goed op hoogte van ziekteverloop, medicatie, behandeling en risico*s.
* *Verpleegkundige instrueren De informatie voor verpleegkundige gaat o.a. over de verleende zorg, de ondersteuningsvragen, de zorg doelen, de met de oudere en mantelzorger(s) gemaakte afspraken en bij wie ze terecht kunnen met vragen.
* *Contactgegevens ziekenhuis De opvolgende zorgverlener krijgt naam en telefoonnummer van de medisch specialist in het ziekenhuis, om te consulteren als dat nodig is.
* *Actueel medicatieoverzicht Bij de overdracht komt een actueel overzicht van de medicijnen en dosering.
* *Inschatting risico*s Bij de overdracht is aandacht voor risico*s die veel voorkomen bij voor kwetsbare ouderen overdrachtssituaties. Denk aan vallen en delier.
Eerst mensen, dan systemen
Waarom gebeurt dit alles nu nog lang niet overal? Dat heeft met regels en geld te maken. De Unie KBO vindt: eerst mensen, dan systemen. Een oplossing kan zijn dat ziekenhuizen weer z*lf een zorgindicatie gaan geven voor hun pati*nten. Het is prima dat het CIZ de indicatiestelling verricht of
toezicht houdt maar wel binnen 48 uur!
Mochten de overheid en het CIZ niet willen overgaan tot deze aanpassingen, dan blijven vooral ouderen de dupe van de veranderingen in de zorg. Met alle schadelijke gevolgen vandien.
* De Unie KBO werkt aan een reactie voor de staatssecretaris. Wij houden u op de hoogte.
Bookmark and Share