Koning en Koningin brengen streekbezoek aan Zeeuws Vlaanderen
De regio Zeeuws Vlaanderen is een dunbevolkt grensgebied op een bijzondere locatie ten opzichte van de rest van Nederland. Het ligt midden in de Vlaams-Nederlandse Delta. Dit is een dagelijkse werkelijkheid voor bijvoorbeeld duizenden grensarbeiders, Zeeuwse kinderen op Vlaamse scholen en Vlamingen die in Zeeuws-Vlaanderen hun huis hebben gekocht. In toenemende mate maken Vlamingen en Zeeuwen gebruik van elkaars voorzieningen. De centrale vraag tijdens dit bezoek is dan ook: 'Waar ligt de grens?'.
Aan de ene kant bestaat de grens voor een deel slechts in de verbeelding van mensen, maar werkt aan de andere kant wel reeel door in regelgeving, informatievoorziening en infrastructuur. Ook in de mate waarin mensen mogelijkheden zien om samen te werken en te innoveren. Dit geldt niet alleen voor de landsgrenzen, maar ook voor grenzen tussen arbeidssectoren, tussen land en water, tussen wonen, welzijn en zorg en tussen culturen. Het overschrijden van ook deze grenzen leidt tot innovatie en nieuwe mogelijkheden voor Zeeuws-Vlaanderen.
De centrale vraag en het lokale antwoord komen in de gemeente Hulst aan de orde in het thema wonen, in de gemeente Terneuzen in het thema werken en in de gemeente Sluis in het thema recreeren. Het Koninklijk Paar wordt ontvangen op locaties die aansluiten bij de thema's. Woonzorgcentrum De Blauwe Hoeve in Hulst, Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent (gemeente Terneuzen) en bij de getijdenduiker 'het Killetje' en strandpaviljoen Het Halve Maentje in de gemeente Sluis.
De opening van de Sluiskiltunnel betekent een verbetering van de infrastructuur en verkeersdoorstroming in de regio. De tunnel is van belang voor de ontwikkeling van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Zeeland en Vlaanderen en het vestigingsklimaat voor bedrijven en particulieren.
RVD, nr. 98