Toespraak voor indienststelling Karel Doorman en Medal Parade Ebola-missie
Toespraak | 19-05-2015
Toespraak voor indienststelling Karel Doorman en Medal Parade Ebola-missie, door de minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op vrijdag 24 april 2015 te Den Helder.
Dames en heren,
Aangetreden militairen,
Allereerst wil ik heel graag de bemanning van Zijner Majesteits Karel Doorman van harte feliciteren met deze heugelijke en indrukwekkende gebeurtenis: de indienststelling van het schip.
Ruim een jaar geleden had ik het voorrecht om dit indrukwekkende schip te mogen dopen en kreeg het haar naam. Een bijzondere naam.
Het optreden van Schout-bij-nacht Karel Doorman, al weer zo vele jaren geleden, spreekt immers - tot op de dag van vandaag - zeer tot de verbeelding. Ik zei toen dat ik ervan overtuigd was dat we met dit schip een mooi en inspirerend hoofdstuk zouden toevoegen aan de rijke geschiedenis van onze Koninklijke Marine.
In de geest van Schout-bij-nacht Karel Doorman wenste ik u toen moed om op te staan en vastberadenheid om te strijden.
Ik stel vast: Geschiedenis heeft u al geschreven. Moed en vastberadenheid heeft u reeds getoond.
U heeft nu al bewezen een belangrijk visitekaartje van ons Koninkrijk te zijn en van de Nederlandse Krijgsmacht en de Koninklijke Marine in het bijzonder. Waarvoor grote dank!
Als doopster wil ik nu graag - ter herinnering aan de indienststelling - een cadeau overhandigen.
En ik zou commandant Van den Berg willen vragen om dit in ontvangst te nemen. Het cadeau heeft alles te maken met het optreden van Schout-bij-nacht Karel Doorman. Het herinnert aan de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Het herinnert aan zijn fameuze woorden `all ships follow me'.
Karel Doorman is en blijft een bron van inspiratie voor velen. En ik hoop zeer dat dit ook voor u zo zal zijn.
Dames en heren,
Aangetreden militairen,
Vorige week gingen de scholen in Sierra Leone weer open. Een verslaggeefster van de BBC constateerde dat de leerlingen 'echt zin hebben' om weer naar school te gaan. Daar kan ik me iets bij voorstellen.
Volgens cijfers van Unicef waren - vanwege het ebola-virus - ...alleen al in Sierra Leone ongeveer 1,8 miljoen kinderen van onderwijs verstoken. Vele lange, lange maanden waren de deuren gesloten en stond het leven stil. Niet alleen in Sierra Leone, maar ook elders.
Het openen van die schooldeuren is dan ook goed nieuws. Een belangrijke stap voorwaarts.
Er is weer perspectief. Let wel, de situatie is broos. Ook hebben de gebeurtenissen diepe, diepe sporen achtergelaten in de - door het ebola-virus getroffen - landen. De strijd is - met andere woorden - nog niet gestreden.
Dames en heren,
Op 24 januari jongstleden keerde de Karel Doorman terug uit West-Afrika. Voor het schip en haar bemanning kwam hiermee een einde aan een bijzondere missie.
Het schip en haar bemanning leverde een belangrijke bijdrage aan de stap voorwaarts waarover ik zojuist sprak. Twee keer vervoerden zij duizenden tonnen aan hulpgoederen. En werkelijk iedere vierkante meter werd benut voor onder meer voertuigen, ambulances, een mobiel hospitaal, beschermende pakken en miljoenen plastic handschoenen.
Volgens Luitenant ter Zee John Wennink was het beladen van het schip "een grote puzzel". Een puzzel die binnen enkele dagen moest worden opgelost. Hoe meer goederen er mee konden, hoe beter.
Een pioniersklus die de nodige inzichten heeft gegeven. U weet nu wat het schip aankan.
En ik begreep dat Luitenant ter Zee John Wennink hier zeer tevreden over is.
Een bijzondere missie was het zeker. Het schip was immers nog niet officieel in dienst gesteld.
Maar het moest afgelopen najaar wel met stoom en kokend water voor inzet gereed worden gemaakt. In nauwe samenwerking met DMO en andere CZSK-collega's, heeft u in slechts drie weken tijd een enorme berg werk moeten verzetten. Er werden eindeloos veel overuren gedraaid, en meer dan dat.
Maar het was nodig en u was vastberaden.
`Je moet zeilen terwijl de wind waait'.
Het is kenmerkend voor onze krijgsmacht, voor onze marine. Als de nood hoog is, neem je geen afwachtende houding aan, maar kom je in actie.
En ik zeg u dit: De snelle en flexibele inzet van het Joint Support Ship heeft nationaal en internationaal tot veel waardering geleid. Met de inzet van onze Karel Doorman werd het ook voor andere Europese landen mogelijk om een bijdrage te leveren.
Deze missie, uw missie, onderstreept het belang van de krijgsmacht. We zetten onze mensen en middelen in om stabiliteit en veiligheid te brengen. En we leveren - waar mogelijk - humanitaire hulp in nauwe samenwerking met (civiele) autoriteiten en organisaties. Ik kan dit niet genoeg benadrukken.
Aangetreden militairen,
Afgelopen januari bezocht ik u in Sierra Leone. Het maakte veel indruk.In de gesprekken die wij met elkaar voerden, proefde ik een grote betrokkenheid. Met zeer veel toewijding sprak u over uw missie. De sfeer was goed en iedereen was bereid zich maximaal in te zetten.
Ook bezocht ik het Hastings Ebola Treatment Center nabij Freetown. Ik sprak met hulpverleners en vrijwilligers, waaronder enkele ex-ebolapatienten. Zij lieten me nader kennis maken met het vernietigende effect van dit virus, met de nood waarvan wij ons in Nederland eigenlijk geen voorstelling kunnen maken.
Op zeer indringende wijze werd duidelijk hoe welkom de - door u - afgeleverde goederen waren in de strijd tegen ebola. Er is een groot beroep op u gedaan. U heeft het meer dan waargemaakt.
Aangetreden militairen,
Ik realiseer me goed dat uw optreden mede mogelijk wordt gemaakt door de steun van uw partner, uw kinderen, familie en/of vrienden. En graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om ook het thuisfront te danken. Er wordt veel van ze gevraagd.
Zeer terecht zullen de militairen dan ook, straks, meer in de prive-sfeer, aan hun partners `de anjer' uitreiken. En de kinderen ontvangen het kindermedaillon. Want ook voor jullie (de kinderen) was het een echte missie!
Dames en heren,
Heel graag een groot applaus voor - natuurlijk - onze militairen, maar zeer zeker ook voor hun thuisfront!
Aangetreden militairen,
U ging tot het uiterste om het schip gereed te maken voor een bijzondere missie.
Twee keer maakte u de tocht naar drie zwaar getroffen landen, om een belangrijke bijdrage te leveren aan de strijd tegen ebola.
U blonk uit in doorzettingsvermogen, professionaliteit en samenwerking. De Nederlandse can-do mentaliteit in optima forma.
Met gepaste trots wil ik nu dan ook overgaan tot het uitreiken van de Herinneringsmedaille; de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen.
Paradecommandant, wilt u het geheel in de houding zetten zodat mijn adjudant de beschikking kan voorlezen.
Dank u wel.
Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400
Verantwoordelijk ministerie
* Ministerie van Defensie