Europese subsidie voor betere MRI-scans
Europese subsidie voor betere MRI-scans Naar overzicht
19 mei 2015 | NIEUWSBERICHT
Met de ERC Advanced Grant die hem vorige week is toegekend gaat prof. Andrew Webb, hoogleraar Radiologie (LUMC), MRI-scanners verbeteren. Hij is uit op een betere beeldkwaliteit en hij wil een deel van de hardware opnieuw ontwerpen.
Er komen steeds krachtiger MRI-scanners op de markt. Dankzij een hoger magneetveld ontstaan beelden waarop kleinere structuren zichtbaar zijn. Het LUMC heeft sinds 2008 de sterkste machine in huis die momenteel verkrijgbaar is, met een magneetveld van 7 tesla. Deze `7T' brengt zelfs het slakkenhuis van het oor of een oogtumor gedetailleerd in beeld. Maar die hogere resolutie heeft een keerzijde: een deel van het beeld is vaak een donkere vlek. "Dat probleem wordt niet alleen groter naarmate de veldsterkte hoger is, maar ook als het af te beelden lichaamsdeel of orgaan omvangrijker is', vertelt prof. Andrew Webb. "Zo is beeldvorming moeilijk bij patienten met obesitas."
Prostaat beter in beeld
Om een MRI-beeld te maken wordt het af te beelden object van alle kanten bekeken met radiogolven. Het weefsel zet deze elektromagnetische golven om in een signaal dat naar een beeld vertaald wordt. Inkomende golven en uitgaand signaal worden geleid via een `detector'. Een donkere vlek ontstaat als inkomende golven elkaar plaatselijk uitdoven. De groep van Webb kon dit al verhelpen door zakjes tussen het af te beelden lichaamsdeel en de detector te plaatsen met daarin een materiaal dat de golven beinvloedt, zogenoemde `high permittivity pads'. Het plan is om voor elk orgaan de vorm, grootte en inhoud van de pads te optimaliseren. "Zo hopen we bijvoorbeeld de prostaat beter in beeld te kunnen brengen. Of een foetus in de baarmoeder. Binnen een paar jaar zal dat lukken."
Ontwikkelingslanden
Het tweede plan is voor de langere termijn. "Het is een wild idee, pas een half jaar oud, voor een volledig nieuw ontwerp van de detectoren", vertelt Webb. De inkomende golven en het uitgaande signaal gaan in bestaande detectoren door een groot aantal koperen elektronische elementen. Maar die vormen een ingewikkeld geheel en de elementen beinvloeden elkaar. "We willen kijken of we die complexe elektronica kunnen vervangen door een geleidend medium, namelijk geioniseerd gas, oftewel een plasma."
Zo'n plasma zit ook in brandende tl-buizen. Webb heeft al een detector met vier tl-buizen gebouwd en daarmee inderdaad een beeld kunnen maken, al was dat nog niet scherp. "We willen deze techniek verder gaan uitwerken en zien of het toekomst heeft."
Webb: "De ideeen zijn niet alleen van belang voor 7T-scanners. Ook het resultaat van scanners met een lager magneetveld zal ermee te verbeteren zijn. Zo kan men ook betere beelden maken in ontwikkelingslanden die zich niet de nieuwste MRI-scanners kunnen veroorloven.'
Andrew Webb is directeur van het C.J. Gorter Center for High Field MRI, dat het wetenschappelijk en klinisch onderzoek met de 7T-scanner bundelt. De ERC Grant is voor vijf jaar en er zullen vijf mensen op worden aangesteld: twee promovendi, een post doc en twee technici.