Agnes Mulder: Gemeenten moeten de facturen aan het MKB sneller betalen
19/05/2015Agnes Mulder: Gemeenten moeten de facturen aan het MKB sneller betalen
Categorie: Agnes Mulder, Mulder onderneemt
De overheid is nog altijd een slechte betaler. Het CDA vindt dat we dit betalingsgedrag van de overheid niet normaal moeten vinden. Daarom heeft Agnes Mulder in debatten met minister Kamp gevraagd om strakker te kijken naar het betalingsgedrag van de overheid. De Rijksoverheid betaalt nu 90 procent van de facturen binnen 30 dagen, maar daar moet volgens Mulder nog een stap bovenop. Bij gemeenten moet er helemaal nog veel gebeuren, uit onderzoek van Dun & Bradstreet blijkt dat de helft van de gemeenten individueel niet voldoet aan de norm om 90 procent van de rekeningen binnen dertig dagen af te handelen. Daarom heeft Mulder de CDA-afdelingen opgeroepen om in de gemeenten te pleiten voor verbeteringen en hier bovenop te zitten. CDA afdelingen, waaronder Tilburg, Delft, Sint-Oedenrode en Renkum hebben recentelijk schriftelijke vragen gesteld.
Het CDA vindt dat juist de overheid een voorbeeldfunctie zou moeten vervullen door de rekeningen op tijd te betalen. Zeker in tijden van voorzichtig herstel is het van belang dat MKB-bedrijven en ZZP'ers op tijd hun geld krijgen overgemaakt. Door te late betalingen komen veel ondernemers onnodig in de financiele problemen en worden investeringen uitgesteld. Leendert-Jan Visser, directeur van MKB Nederland stelt op de website van BNR dat hij veel vertrouwen heeft in de actie van Agnes Mulder om samen met de lokale afdelingen deze problematiek aan te pakken. Hij vindt het onbegrijpelijk dat wethouders zich niet kunnen houden aan een simpele afspraak als het op tijd betalen van je facturen. "Je ziet dat als we dat allemaal 10 dagen eerder zouden doen, dat 16 miljard zou schelen.
Initiatiefnota
Naast de overheden betalen ook veel bedrijven nog te laat. Het probleem hierbij is vooral dat grootbedrijven misbruik maken van de uitzonderingsclausules in de wet en de ongelijke krachtsverhoudingen tussen grootbedrijven en het MKB. Door een uitzonderingsclausule in de wet kunnen betalingstermijnen worden afgedwongen van soms wel 90 tot 120 dagen, zonder dat hier een vergoeding tegenover staat. Het CDA heeft in samenwerking met ONL (een organisatie die werkt voor ondernemers) een initiatiefnota ingediend om te late betalingen van het grootbedrijf aan het MKB tegen te gaan. Het voorstel is om altijd bij betalingstermijnen van langer dan 60 dagen de wettelijke rente van rechtswege te doen gelden. Dit is een effectieve en eenvoudige manier om de financiele prikkel weg te nemen voor de afnemer om de betalingstermijnen te rekken. Het doel van de maatregel is dat het MKB netjes binnen 60 dagen wordt betaald of ter compensatie van het te late betalen een vergoeding ontvangt.