De raad is de politieke arena
DEN HAAG - Ruim 90 procent van de raadsleden vindt dat de raad de geschikte arena is om politieke meningsverschillen uit te vechten. Al valt men wel over de term `uitvechten'. Dit blijkt uit de antwoorden die raadsleden in de serie Raadslid van de Week van Raadslid.Nu geven op de vraag of de raad gezien kan worden als een politieke arena om meningsverschillen uit te vechten.
Aan 40 raadsleden in de serie "Raadslid van de Week" van Raadslid.Nu is gevraagd hoe zij denken over de raad als exclusieve politieke arena om meningsverschillen uit te vechten. Veelal wordt als antwoord gegeven dat de raad de plek is om in discussie te gaan. `Ja, het is een teken van beschaving dat we niet rollebollend over straat gaan en dat alle gekozen vertegenwoordigers hun zegje mogen doen in de discussie,' zo zegt Simone Kennedy, ChristenUnie-Raadslid uit Amersfoort. Bijna een derde van de raadsleden vindt de term `uitvechten' ongelukkig en te negatief. Henk Hengeveld, Lokaal Belang-Raadslid uit Oude IJsselstreek zegt hierover: `Ik vind het woord vechten een te negatieve benadering hebben, maar met een stevig debat heb ik geen problemen.'
Meerdere arena's?
Over de exclusiviteit van de raadszaal als arena zijn raadsleden verdeeld. Zo zegt ongeveer zeven procent dat de sociale media, werkbezoeken en evenementen ook goede plekken zijn om meningen uit te wisselen. `De gemeenteraad is geen arena, maar de raad bestaat uit de spelers in die arena. De arena is de burgerzaal (raadszaal), maar kan ook een blog, Twitter of een wekelijkse spreekuurtje in een plaatselijke cafe zijn,' zo zegt VVD-Raadslid Wout van den Berg uit Schouwen-Duiveland. Anderzijds zijn er ook raadsleden die de sociale media er expliciet buiten willen houden: `Helaas gebeurt het nog wel dat men de social media en/of lokale media gebruikt om standpunten kenbaar te maken en het eigenlijke debat in de raadszaal doet er dan niet meer echt toe,' aldus CDA-Raadslid Angelique Raaijmakers-van de Pol uit Helmond.
Kortom: De meeste raadsleden vinden dat de politieke meningsverschillen wel in de samenleving tot uiting mogen komen (graag zelfs!) maar de besluitvorming blijft in handen van de raad.
Voor wie alle uitspraken van de raadsleden nog eens wil nalezen, doet dat door hier te klikken.
Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 19 mei 2015.
Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin
Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.
Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.
Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!
Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu