NWO kent twee nieuwe Vidi's toe aan UM onderzoekers

NWO kent twee nieuwe Vidi's toe aan UM onderzoekers

18 mei 2015

Twee wetenschappers van de Universiteit Maastricht ontvangen elk maximaal 800.000 euro om een vernieuwende onderzoekslijn en een eigen onderzoeksgroep op te zetten. Zij ontvangen een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Dat maakte NWO vandaag bekend.

Het gaat om Tom Smeets en Alard Roebroeck, beide van de Faculty of Psychology and Neuroscience. Tom Smeets gaat onderzoeken waarom ons brein onder stress gewoontes verkiest boven doelgericht gedrag. In stressvolle omstandigheden kiest ons brein vaker voor gedrag dat voortvloeit uit oude gewoontes. De onderzoekers gaan na welke neurocognitieve processen daaraan ten grondslag liggen.

Alard Roebroeck gebruikt de subsidie om met geavanceerde MRI technieken de architectuur van de menselijke cortex met ongekende precisie in beeld te brengen. In gezonde mensen en in patienten die lijden aan hersenziekten kunnen we zo details zien de tot nu toe verborgen bleven.

Vidi Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien `a twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

NWO selecteert Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. De Vidi-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend. In totaal dienden dit jaar 509 onderzoekers een Vidi-aanvraag in. NWO heeft aan 87 onderzoekers (17%, waarvan 60 man en 27 vrouw) een Vidi toegekend.

Vernieuwingsimpuls Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee financieringsvormen zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Doel van de Vernieuwingsimpuls is innovatie in wetenschappelijk onderzoek stimuleren. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. Over NWO De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert onderzoeksinstituten. NWO financiert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.