INTERPOL en SMART Research tekenen Bonaparte-contract
Nijmegen, 18 mei 2015 - SMART Research en de internationale politieorganisatie, INTERPOL, hebben een vijfjarig contract getekend voor het gebruik van de Bonaparte-software. Deze software stelt INTERPOL in staat om lidstaten te ondersteunen bij de identificatie van vermiste personen.
De Bonaparte-software
De Bonaparte-software van SMART Research is ontwikkeld in opdracht van en in nauwe samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Oorspronkelijk is de software ontwikkeld voor grootschalige slachtofferidentificatie, met als doel Nederland in staat stellen om slachtoffers van grootschalige rampen te identificeren. De software kan naast het identificeren van slachtoffers ingezet worden voor verwantschapsonderzoek en identificatie van vermiste personen.
De resultaten tot nu toe
Het NFI heeft de Bonaparte-software onder andere gebruikt bij de identificatie van de slachtoffers van de vliegtuigrampen in Tripoli (2010) en de Oekraine MH17 (2014). Daarnaast is met behulp van de Bonaparte-software de Vaatstrazaak (2012) opgelost en is de serieaanrander in Utrecht opgespoord (2014).
SMART Research
"We zijn trots dat de Bonaparte-software INTERPOL wereldwijd ondersteunt bij het identificeren van vermiste personen", aldus Willem Burgers, Technical Manager SMART Research BV. Burgers zal naar het hoofdkantoor van INTERPOL in Lyon afreizen om de software te installeren. SMART Research BV heeft de Bonaparte-software ontwikkeld, verleent ondersteuning en voert onderhoud uit aan de software. Het bedrijf is een commerciele spin-off van de Stichting Neurale Netwerken aan Radboud Universiteit Nijmegen en is gespecialiseerd in het toepassen van machine learning en geavanceerde kunstmatige intelligentie technieken. SMART Research BV ontwikkelt doorgaans wiskundige modellen die omgezet worden in toepassingen die praktijkproblemen oplossen, zoals bijvoorbeeld de Bonaparte-software.