Palestijnen willen dat FIFA Israelische voetbalbond schorst
De Israelische voetbalbond IFA heeft haar bezorgdheid geuit bij KNVB-voorzitter Van Praag over de Palestijnse campagne om de IFA te laten schorsen door de Wereldvoetbalbond FIFA. Dit omdat Israel volgens een klacht van de Palestijnse commissaris-generaal Jabril Rajoub Palestijnse voetbalspelers geen vrijheid geeft om te spelen op zowel de Westbank als in de Gazastrook, en hen tegenwerkt bij het spelen van interlands. De klacht zal tijdens het FIFA-congres op 29 mei in Zurich in stemming worden gebracht.
Dit is niet de eerste keer dat de Palestijnse voetbalbond (FPA) tegen zijn Israelische tegenhanger ageert. Tijdens het FIFA-congres in 2013 op Mauritius werd al een voorstel gedaan om de betrekkingen tussen de beide bonden te verbeteren. Dit voorstel werd geweigerd door de FPA en geaccepteerd door de IFA.
Ook tijdens het FIFA-congres in Sao Paulo, in 2014, poogde de PFA de IFA te laten schorsen. De FIFA stelde toen voorzitter Costakis Koutsokoumnis van de Cypriotische voetbalbond aan als mediator tussen de partijen. Koutsokoumnis stelde een rapport op met richtlijnen 'voor de beweging van de spelers, coaches, scheidsrechters, officials en sportuitrusting van en naar en binnen `Palestina'.' Het rapport, dat begin dit jaar werd ingediend, stelt dat de eisen van de PFA politiek van aard zijn en dus geen onderwerp zijn voor de FIFA, maar voor regeringen. Volgens de IFA zijn de relaties met de PFA geregeld door een reeks overeengekomen regels en procedures.
Ondanks de afspraken en de bemiddelingspogingen heeft Rajoub op 19 maart een officieel verzoek ingediend om tijdens het volgende FIFA-Congres te stemmen over schorsing van het lidmaatschap van de IFA of het opleggen van sancties aan IFA. Dit totdat een aantal eisen over onder meer bewegingsvrijheid van Palestijnse voetballers zijn ingewilligd door Israel.
Volgens de FIFA-regels kan een voetbalbond worden geschorst als een meerderheid van 75% van de bij de stemming aanwezig afgevaardigden dit zou besluiten.
IFA betoogt dat de PFA met deze actie een politiek belang nastreeft dat niet thuishoort in de voetbalbond. Het vraagt de KNVB om zijn professionele gezag en invloed aan te wenden om het Palestijnse voorstel van de Congresagenda te laten schrappen en, mocht het toch in stemming worden gebracht, ertegen te stemmen. IFA hoopt dat mede dankzij de steun van de KNVB de FIFA erop gewezen wordt zich niet met politieke vraagstukken bezig te houden.